Ταϊλάνδη: Η νύχτα χάους έφερε τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Τι ψήφισε το Κοινοβούλιο για τη μοναρχία μετά τις βίαιες διαδηλώσεις

Το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης ψήφισε τις προτάσεις για συνταγματική μεταρρύθμιση, σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, μια μέρα μετά την πιο βίαιη νύχτα διαμαρτυρίας των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός Prayut Chan-o-cha, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2014, και οι υποστηρικτές του έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έτσι οποιαδήποτε ψήφος για πραγματική συνταγματική αλλαγή - η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τις δυνάμεις του στρατού και της μοναρχίας - είναι απίθανο να περάσει.

Καθώς οι νομοθέτες συζητούσαν τις τροπολογίες την Τρίτη, διαδηλωτές που ζητούσαν συνταγματική μεταρρύθμιση συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στην Μπανγκόκ, όπου συγκρούστηκαν με αστυνομικές και φιλο-μοναρχικές ομάδες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αύρες νερού με χημικά για να διασκορπίσει τους διαδηλωτές που είχαν σπάσει συρμάτινα οδοφράγματα που τους χώριζαν από το κοινοβούλιο.

Τουλάχιστον δύο άτομα πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία σήμερα. Τουλάχιστον 55 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, ανέφερε το ιατρικό κέντρο έκτακτης ανάγκης της Μπανγκόκ. Οι περισσότεροι τραυματισμοί υπέστησαν σε μια νύχτα διαδηλώσεων από τις διαδηλώσεις που άρχισαν τον Ιούλιο. Το ιατρικό κέντρο δήλωσε ότι 32 άτομα τραυματίστηκαν από δακρυγόνα και 23 από άλλους τραυματισμούς.

Τι ψήφισε το Κοινοβούλιο για τη μοναρχία

Τα μέλη της Γερουσίας της Ταϊλάνδης και της Βουλής των Αντιπροσώπων κλήθηκαν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου να ψηφίσουν επτά προτάσεις που περιλάμβαναν βαθμούς μεταρρύθμισης στο σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η αντιδημοκρατική εξουσία της Γερουσίας, της οποίας όλα τα μέλη της - επί του παρόντος 245 - επιλέγονται από τον στρατό της Ταϊλάνδης και έχουν την εξουσία ψήφου να διορίζουν τον πρωθυπουργό από κοινού με την βουλή.

Καμία από τις έξι προτάσεις δεν περιλάμβανε μεταρρύθμιση της μοναρχίας.

Η έβδομη πρόταση μεταρρύθμισης υποβλήθηκε από την ταϊλανδική ΜΚΟ κοινωνικής μεταρρύθμισης iLaw και έλαβε τεράστια υποστήριξη από διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας. Η πρότασή τους θα καταργήσει το ισχύον σύνταγμα και θα ανοίξει το δρόμο για την επανεγγραφή ενός νέου που θα καλύπτει κάθε κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένης της μοναρχίας.