Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» με τα 9 εμβόλια που βρίσκονται σε προχωρημένη φάση
Η ανάρτηση του καθηγητή της Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλου
Στη μάχη κατά του κορωνοϊού και στην ανακάλυψη εμβολίου έχουν «ριχτεί» πολλές χώρες παγκοσμίως. Κι ενόσω η ανθρωπότητα διανύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι κλινικές δοκιμές και οι προσπάθειες για να βρεθεί το «αντίδοτο»… είναι πυρετώδεις.
ΠΟΥ: «Ίσως να έχουμε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ως το τέλος του 2020»
Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο facebook, δημοσιοποίησε έναν «χάρτη» της Wall Street Journal, στον οποίο παρατίθενται τα 9 εμβόλια που έχουν πιθανότητες να σώσουν τον πλανήτη από τον κορωνοϊό.
1) Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca
Το εμβόλιο της σύμπραξης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών από τον Μάιο. Πρόκειται για το μοναδικό εμβόλιο για το οποίο υπάρχει πιθανότητα τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εκδοθούν μέχρι τα τέλη του 2020. Σήμερα ανακοινώθηκαν ενθαρρυντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο και τους ηλικιωμένους.
Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους προκάλεσε το εμβόλιο της Οξφόρδης
2) Το εμβόλιο της CanSino
Η κινεζική CanSino δημιούργησε ένα εμβόλιο βασισμένο στον κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος. Εχει ήδη λάβει μονοετή άδεια χρήσης του εμβολίου της στον κινεζικό στρατό. Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία για τελική ολοκλήρωση των μελετών.
3) Το εμβόλιο του Gamaleya Research Institute προς διανομή τον Οκτώβριο
Το εμβόλιο του Gamaleya Research Institute της Ρωσίας είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση. Η επιστημονική ομάδα στοχεύει σε έναρξη της διανομής από τον Οκτώβριο, παρότι οι μελέτες της τρίτης δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι Ρώσοι υπολογίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν την παρασκευή 500 εκατ. δόσεων του εμβολίου τον χρόνο.
Κορωνοϊός: Μαζικούς εμβολιασμούς ετοιμάζει η Ρωσία τον Οκτώβριο
4) Το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021. Η μελέτη θα συνεχιστεί, ωστόσο, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Κάποιες πρώτες, ενθαρρυντικές μελέτες έδειξαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος του 2021.
5) Η σύμπραξη των Pfizer/BioNTech
Η σύμπραξη Pfizer/BioNTech στοχεύει σε αίτηση για αδειοδότηση τον Νοέμβριο. Η μελέτη για το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι σε περίπτωση έγκρισης υπάρχει δυνατότητα παρασκευής 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος του 2020.
6) Το εμβόλιο της Moderna
Το εμβόλιο των Moderna/NIAID στοχεύει σε αίτηση για αδειοδότηση τον Νοέμβριο. Η μελέτη -ακόμη και σε περίπτωση αδειοδότησης- αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, εμβόλιο με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Moderna δεν έχει λάβει ποτέ μέχρι σήμερα έγκριση για την καταπολέμηση κάποιου νοσήματος.
7) Η Sinovac
H κινεζική Sinovac πραγματοποιεί τις μεγάλες δοκιμές της στη Βραζιλία και στοχεύει σε έναρξη διανομής του εμβολίου στα τέλη του 2020. Δεν είναι γνωστό μέχρι πότε θα συνεχιστεί η σχετική μελέτη. Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι είναι ασφαλές. Εχει ήδη κλείσει συμφωνία με την Ινδία για τη διανομή 250 εκατ. εμβολίων.
8) Τα δύο εμβόλια της Sinopharm
H ομάδα της κινεζικής Sinopharm που συνίσταται από επιστήμονες του Πεκίνου και της Ουχάν -και ουσιαστικά αφορά σε δυο εμβόλια- προσβλέπει σε έναρξη διανομής του εμβολίου στα τέλη του έτους. Δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη. Σε περίπτωση έγκρισης η συγκεκριμένη ομάδα έχει προβλέψει δυνατότητα παρασκευής 220 εκατ. δόσεων ετησίως.
9) Οι δυο δόσεις της Novavax
Η μελέτη Φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της Novavax θα ξεκινήσει σύντομα στις ΗΠΑ. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2020. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δίνεται σε δυο δόσεις με χρονική απόσταση 21 ημερών.
«Οι μελέτες για τη μακροχρόνια προστασία από τα εμβόλια, όπως έχουν καταγραφεί στα εγκεκριμένα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν και μετά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για συλλογή περισσότερων δεδομένων. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα δοθεί άδεια κυκλοφορίας» σημειώνεται στον χάρτη που δημοσιοποίησε ο καθηγητής.