Ν. Κορέα: Εννέα νεκροί μετά το εμβόλιο της γρίπης - Έρευνα από τις αρχές

«Δεν υπάρχει λόγος να συνδέσουμε τους θανάτους με το εμβόλιο»

Εννέα άνθρωποι πέθαναν την τελευταία εβδομάδα στη Νότια Κορέα μετά τον εμβολιασμό τους κατά της γρίπης, προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα για την ασφάλεια του εμβολίου, την ώρα που διευρύνεται το εποχικό πρόγραμμα εμβολιασμού για να αποτρέψει πιθανές επιπλοκές της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ολλανδία: «Ασπίδα» κατά του κορωνοϊού αποδεικνύεται το εμβόλιο της γρίπης

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί ότι οι θάνατοι συνδέονται με το εμβόλιο, αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες καθώς και νεκροτομές των θυμάτων, μεταξύ των οποίων και ένας 17χρονος που «έφυγε» από τη ζωή δύο μέρες μετά τον εμβολιασμό. 

Ανάμερα στα θύματα και ένας 70χρονος που έπασχε από αρρυθμίες και νόσο του Πάρκινσον. Πέθανε μια ημέρα μετά τον εμβολιασμό του.

Αναμένεται να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους θανάτους

Σε ενημέρωση, ο διευθυντής της Νοτιοκορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Ζεόνγκ Εούν-κιεόνγκ είπε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους θανάτους, αλλά ότι η υπηρεσία του δε βρίσκει λόγο να αναστείλει το πρόγραμμα.

Οι  θάνατοι σημειώνονται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αναστολή του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού για λόγους ασφαλείας και για τον λόγο αυτό η είδηση έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στη Νότια Κορέα.

Αύξηση της προμήθειας εμβολίων για τη γρίπη

Τον περασμένο μήνα οι αρχές ανακοίνωσαν σχέδια για την προμήθεια 20% περισσότερων εμβολίων κατά της γρίπης για τον χειμώνα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ώστε να εμβολιασθούν 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας με ασθενείς.

Ωστόσο, λίγο μετά την έναρξή του, το πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού για περίπου 19 εκατομμύρια κατοίκους που πληρούσαν τα κριτήρια ανεστάλη για τρεις εβδομάδες όταν ανακαλύφθηκε ότι περίπου πέντε εκατομμύρια παρτίδες, που έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί σε ψυγείο, είχαν εκτεθεί σε θερμοκρασίες δωματίου κατά την μεταφορά τους σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Η χώρα προμηθεύεται τα εμβόλια της γρίπης από διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες. 

Τα μέχρι τώρα στοιχεία

Σύμφωνα με τις αρχές, 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί δωρεάν με το εμβόλιο κατά της γρίπης από τις 13 Οκτωβρίου που ξεκίνησε το πρόγραμμα και έχουν αναφερθεί περίπου 350 περιπτώσεις που εμφάνισαν παρενέργειες.

Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων που συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης είναι έξι, το 2015, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ακόμη και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η εμπιστοσύνη στα εμβόλια ήταν μια αυξανόμενη πρόκληση για τις υπηρεσίες 
δημόσιας υγείας. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την διστακτικότητα εμβολιασμού μία από τις πρώτες δέκα παγκόσμιες απειλές κατά της υγείας για την περασμένη χρονιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top