Χρυσή Αυγή: Αποζημιώσεις θα ζητήσουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής

Ένταση μεταξύ των συνηγόρων - Εξώδικο εναντίον της ΠτΔ κατέθεσε ο Λαγός

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σχεδιάζουν να ζητήσουν νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης να αποζημιωθούν άμεσα από το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κωνσταντίνου Γεώργιζα, στα σχέδια τους είναι να επισημάνουν ότι οι αποζημιώσεις στα θύματα πρέπει να δοθούν από τα χρήματα των κρατικών επιχορηγήσεων, τα οποία έχουν παρακρατηθεί μετά τις διώξεις. 

Ένταση μεταξύ των συνήγορων

Ένταση σημειώθηκε στην αίθουσα που εκδικάζεται η δίκη της ΧΑ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση του δικαστηρίου για αύριο στις 10 το πρωί. Η ένταση προκλήθηκε όταν ο συνήγορος του Ματθαιόπουλου παρουσίασε στους δικαστές τις δηλώσεις που έκαναν νωρίτερα οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής για την πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών.

Χρυσή Αυγή: Αναστολή ποινών για όλους πρότεινε η εισαγγελέας

«Έχουν δικαίωμα να μιλούν για την ποινή και για την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ αλλά αυτά δεν αφορούν στο δικαστήριο. Σας προσβάλει αυτό εσάς και την εισαγγελική αρχή. Στην κρίση σας» δήλωσε ο συνήγορος του Ματθαιόπουλου και κατέθεσε στο δικαστήριο τις σχετικές δηλώσεις.

Από την πλευρά της, η πολιτική αγωγή απάντησε με το σχόλιο «Φέρτε και του Λαγού τη δήλωση» προκαλώντας αναστάτωση. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός δεν ζήτησε αναστολή, ενώ επιτέθηκε λεκτικά στους δικαστές απειλώντας τους. 

Να θυμίσουμε ότι από την αρχή η εισαγγελέας είχε δηλώσει πιστή στην πρόταση που είχε κάνει, ότι η ΧΑ δε θεωρεί ότι είναι εγκληματική οργάνωση, είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων γι΄αυτή την κατηγορία. Σήμερα, λοιπόν, πρότεινε όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Γιώργου Ρουπακιά που έχει καταδικαστεί με ισόβια για την δολοφονία Φύσσα, να αφεθούν ελεύθεροι με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό με περιοριστικούς όρους.

Χρυσή Αυγή: Σήμερα η πρόταση της εισαγγελέως για την αναστολή των ποινών

Ο Κώστας Παπαδάκης συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής, δήλωσε στην κάμερα του Star «Για μας τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής η πρόταση της εισαγγελέως δεν αποτέλεσε έκπληξη, όπως δεν αποτέλεσε έκπληξη και το ότι ζήτησε να αθωωθούν όλοι, όπως και το ότι ζήτησε να δοθούν σε όλους ελαφρυντικά. Έκπληξη θα είναι εάν το δικαστήριο την κάνει δεκτή και από μία εγκληματική οργάνωση για συμμετοχή στην οποία έχουν καταδικαστεί πενήντα άτομα, οι 49 να αφεθούν ελεύθεροι.

Η διάταξη της ποινικής δικονομίας από την οποία εξαρτάται το ανασταλτικό αποτέλεσμα ή μη, δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εγκληματικών πράξεων για τα οποία καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι και εξαρτά από αυτά τον ανασταλτικό χαρακτήρα. 

Θεωρώ αδιανόητο ένα δικαστήριο το οποίο μετά από πεντέμιση χρόνια καταδίκασε 50 κατηγορουμένους, για συλλογική εγκληματική δράση κατά της οποίας υπάρχουν δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας να τους αφήσει ελεύθερους».

Εξώδικο Γ. Λαγού στην ΠτΔ

Εξώδικο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δια του συνηγόρου του, Κώστα Πλεύρη, έστειλε ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός συνεχίζοντας την προκλητική στάση. Ο κος Λαγός εκτός από την ΠτΔ έστειλε αγωγές αποζημίωσης ύψους 100.000 ευρώ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και ειδησεογραφικά sites, ενώ προσφεύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην εξώδικη επιστολή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Μετά από όσα συνοπτικώς ανέφερα και τα οποία επί μήνας ηνεχόμην υπομονετικώς ευελπιστών, στην ρήσιν του Γερμανού Μυλωνά ότι "υπάρχουν δικασταί στο Βερολίνο" και με την πεποίθησιν ότι θα υπάρξουν δικασταί στας Αθήνας σας απευθύνω την παρούσαν διαμαρτυρίαν μου κι’ επειδή σέβομαι τον θεσμόν τον οποίον εκπροσωπείτε σας παρακαλώ να έχω μίαν απάντησιν στα όσα σας εξέθεσα και ιδίως στο εάν με θεωρήτε ή όχι ένοχον, δηλαδή στο εάν δια σας ισχύει το τεκμήριον αθωότητός μου ή δεν ισχύει.

(…) Εννοείται, ότι αν δεν καταδεχθήτε να απαντήσετε εις εμέ τον εκπρόσωπον 131.000 Ελλήνων που με εψήφισαν θα με αναγκάσετε να προσφύγω στην δικαιοσύνην, διότι έχω ευθύνην έναντι της αληθείας και των ιδεών μου. (…) Εν αναμονή απαντήσεώς σας να είσθε βεβαία, ότι δεν πρόκειται να απογοητεύσω τους 131.000 πατριώτας που με επιστεύσαν, με εψήφισαν και αναμένουν νέους αγώνας υπέρ της Πατρίδος ώστε κάποτε να ακουσθή η φωνή των: Η Ελλάς ενίκησε».

Δείτε ολόκληρο το Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top