Κορωνοϊός: Γιατί η Σιγκαπούρη έχει τη χαμηλότερη αναλογία θανάτων;

Οι ειδικοί της χώρας δίνουν την εξήγηση

Κορωνοϊός - Σιγκαπούρη

Με την πανδημία του κορωνοϊού να εξαπλώνεται ραγδαία, η Σιγκαπούρη έχει σημειώσει παγκοσμίως τη χαμηλότερη αναλογία θανάτων σε σχέση με τα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Ανάμεσα στον πληθυσμό των 5,7 εκατομ. κατοίκων,  οι νοσούντες από κορωνοϊό ανέρχονται στους 57.000 περίπου, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί μόλις 27 θάνατοι. Μάλιστα, τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχουν προστεθεί παραπάνω νεκροί στη λίστα.

Αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο κλήθηκαν να ερμηνεύσουν οι ειδικοί της χώρας, υπογραμμίζοντας τα κύρια σημεία που οδήγησαν στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Τα 30 εκατ. θα ξεπεράσουν παγκοσμίως τα κρούσματα

  1. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων εντοπίζεται σε μετανάστες εργάτες, νεαρής ηλικίας, που εργάζονται σε οικοδομές και ναυπηγεία.
  2. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στον τρόπο με τον οποίο η χώρα χειρίστηκε την εξάπλωση του ιού. Συγκεκριμένα, η Σιγκαπούρη προχώρησε σε έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και διενέργησε μαζικά τεστ. Για την ιχνηλάτηση των επαφών έγινε χρήση της τεχνολογίας, όπως φορητές συσκευές που εντοπίζουν τις επαφές που είχε κάποιο πιθανό κρούσμα.  
  3. Ένα άλλο μέτρο που έλαβε η Σιγκαπούρη ήταν η προληπτική νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Οι νοσούντες άνω των 45 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύτηκαν προληπτικά, ακόμη και αν δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα. Επίσης, η χώρα διαθέτει υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες.
  4. Παράλληλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική ήδη από τον Απρίλιο.
  5. Τέλος, η Σιγκαπούρη συμπεριέλαβε στον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας μόνο όσους έχασαν τη ζωή τους από πνευμονία, αποκλείοντας άλλες αιτίες θανάτου, όπως αιματολογικά ή καρδιακά προβλήματα.

Οι παραπάνω χειρισμοί φαίνεται πως απέδωσαν, καθώς η Σιγκαπούρη έχει τη χαμηλότερη αναλογία θανάτων, μόλις 0,05%, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος αγγίζει το 3%. Συγκρίνοντας την αναλογία θνησιμότητας της Σιγκαπούρης με χώρες που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, η διαφορά είναι εμφανής: για παράδειγμα, η Δανία και Φινλανδία συγκεντρώνουν το ποσοστό του 3% και 4% αντίστοιχα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top