Νέα πρόκληση από Τσαβούσογλου: Παρουσίασε τη σημαία της ΕΕ ως ημισέλινο

Ένταση και πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο

Λάδι στη φωτιά που καίει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη έριξε πάλι χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ο κ. Τσαβούσογλου συμμετείχε στη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων μέσω τηλεδιάσκεψης από της Σενεγάλη. Η πρώτη ένταση προκλήθηκε όταν ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ράινχαρντ Μπουτικόφερ ζήτησε να μην παρουσιάζεται ένα γραφιστικό στις οθόνες της αίθουσας. Στο γραφιστικό αυτό εικονιζόταν η τουρκική σημαία δίπλα σε μια ευρωπαϊκή, στην οποία όμως ο κύκλος με τα αστέρια, φαινόταν ως ημισέληνος. 

Προκαλεί ο Ακάρ: «Οι Έλληνες να σωπάσουν αν δε θέλουν να γίνουν μεζές»

Τη θέση αυτή στήριξε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ντέιβιντ Μακάλιστερ, ο οποίος είπε «όχι χάρτες – όχι σημαίες». Αυτό ενόχλησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» και ισχυρίστηκε πως η σημαία αυτή είναι για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αυτό όμως δεν έπεισε τους συμμετέχοντες στη συζήτηση και τελικά το γραφικό αποσύρθηκε. 

Επεισόδιο Ανδρουλάκη - Τσαβούσογλου μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αντίδραση των ευρωβουλευτών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας με αρκετά φιλοκυβερνητικά μέσα να κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση.