Γούντγουορντ: Ο Τραμπ «έσωσε το τομάρι» του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας

Τάσσεται με το μέρος του μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο

Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχήθηκε ότι προστάτεψε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του δημοσιογραφού Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με αποσπάσματα του επερχόμενου βιβλίου του δημοσιογράφου Μπομπ Γουντγουόρντ.

«Έσωσα το τομάρι του. Κατάφερα να τον αφήσει ήσυχο το Κογκρέσσο. Κατάφερα να τους σταματήσω», φέρεται να είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με το βιβλίο του Γουντγουόρντ.

Ενώ μεγάλη μερίδα των Αμερικάνων Γερουσιαστών θεωρούν ως υπεύθυνο της δολοφονίας τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, ο Τραμπ δεν σταμάτησε ποτέ να τον στηρίζει. Ύστερα από πιέσεις του Γουντγουορντ, ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε με το μέρος του μπιν Σαλμάν, λέγοντας ότι «θα ισχυρίζεται πάντα ότι δεν το έκανε. Το λέει αυτό σε όλους, και ειλικρινά, χαίρομαι που το λέει αυτό. Αλλά θα το πει και σε σένα, θα το πει και στο Κογκρέσσο, θα το λεει σε όλους. Ποτέ δεν είπε ότι αυτός το έκανε».

Παράλληλα, ο Τραμπ υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της συμμαχίας με την Σαουδική Αραβία, καθώς η τελευταία έχει επενδύσει οικονομικά σε αμερικάνικα προϊόντα.

Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα 12 μονάδων Μπάιντεν έναντι Τραμπ
 

Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης Κασόγκι, σαουδαραβικό δικαστήριο ακύρωσε τις πέντε θανατικές καταδίκες που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε κατηγορούμενους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, όμως επέβαλλε ποινές κάθειρξης από 7 μέχρι 20 χρόνια σε οκτώ μη κατονομαζόμενους υπόπτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφος της Washington Post και ιδιαίτερα γνωστός για την σφοδρή κριτική που ασκούσε κατά της Σαουδικής Αραβίας, δολοφονήθηκε άγρια στο προξενείο της χώρας του στην Τουρκία το 2018. Το πτώμα του τεμαχίστηκε και δεν βρέθηκε ποτέ.