Βέλγιο: Έβγαλε την Ελλάδα από την πορτοκαλί λίστα - Κράτησε την Κύπρο

Αφορά τις χώρες που επιβάλουν περιορισμούς στους τουρίστες από Βέλγιο

Το Βέλγιο έβγαλε την Ελλάδα από την «πορτοκαλί» λίστα και την τοποθέτησε στην πράσινη, κράτησε όμως την Κύπρο

Για «παλιά σήμανση χρωμάτων» κάνει λόγο το Βέλγιο στη λίστα των χωρών

Η λίστα στον ιστότοπο του βελγικού Υπουργείου Εξωτερικών με τις «κόκκινες», «πορτοκαλί» και «πράσινες» κατηγορίες χωρών δεν αφορά τις επιστροφές τουριστών στο Βέλγιο από τις εν λόγω χώρες, αλλά περιέχει τις χώρες που επιβάλουν περιορισμούς στους τουρίστες που προέρχονται από το Βέλγιο.

Τη διευκρίνιση αυτή έκανε στον απεσταλμένο του STAR Θάνο Αθανασίου πηγή του βελγικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία παραδέχθηκε ότι υπήρξε παρανόηση από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, λόγω του τρόπου που παρουσιάστηκε το ζήτημα στο ιστότοπο του Υπουργείου.

Η πηγή του Βελγικού ΥΠΕΞ που μίλησε στο ΚΥΠΕ τόνισε ότι κανένας περιορισμός δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή για τους επιστρέφοντες από την Κύπρο ή την Ελλάδα, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και της ζώνης  Σένγκεν. Αντιθέτως περιορισμοί (έλεγχος και καραντίνα) ισχύουν για τους τουρίστες που επιστρέφουν από την Lleida και την Μarina στην Ισπανία, αλλά και τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Η «πράσινη» λίστα

Στην «πράσινη λίστα» εντάσσονται χώρες όπου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή χαμηλός κίνδυνος για την υγεία, δε θα εκδίδεται συγκεκριμένος περιορισμός και βρίσκονται οι: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Κροατία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβενία και Ελλάδα.

Η «πορτοκαλί» λίστα

Όσον αφορά τις χώρες που εντάσσονται στην «πορτοκαλί» λίστα, βρίσκονται πόλεις, δήμοι, περιφέρειες, περιοχές ή χώρες για τις οποίες παρατηρείται υψηλός κίνδυνος για την υγεία. Για αυτές τις περιοχές, το Βέλγιο προτείνει στους πολίτες του να μην ταξιδέψουν. Οι ταξιδιώτες που, ωστόσο, επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα κληθούν να υποβληθούν σε έλεγχο και σε 14ημερη καραντίνα.

Οι πορτοκαλί χώρες είναι οι: Κύπρος, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Η «κόκκινη» λίστα

Στην «κόκκινη» κατηγορία το Βέλγιο εκδίδει επίσημη απαγόρευση ταξιδιού. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα αντιμετωπίζονται ως «επαφές υψηλού κινδύνου», κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο και σε καραντίνα.

Στην κόκκινη λίστα βρίσκονται: Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα και Νορβηγία.