ΗΠΑ: Έλληνες επιστήμονες στη μάχη για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Απομονώνουν αντισώματα ασθενών που επέζησαν του SARS

Η αναζήτηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό  έχει εξελιχθεί σε  παγκόσμιο bras de fer.Ομάδες ειδικών από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι οι κλινικές τους δοκιμές δίνουν  πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας. Ανάμεσά τους και σπουδαίοι Έλληνες επιστήμονες. 

ΗΠΑ: Ξεκινά η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊό!

Ο 39χρονος Κοζανίτης ερευνητής Χρήστος Κυρατσούς είναι ο Έλληνας που βρήκε τη θεραπεία για τον Έμπολα . Τώρα ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

«Έχουμε έναν εξαιρετικό επιστήμονα, μία ιδιοφυΐα θα έλεγα. Χρήστος Κυρατσούς  ήταν  ο επικεφαλής για τις έρευνες του Έμπολα. Και πέτυχε. Μπορούμε να γιατρέψουμε τους ασθενείς με αυτό, να τσεκάρουμε ότι δουλεύει μέχρι τις αρχές καλοκαιριού» λέει ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories.

Απομονώνουν αντισώματα ασθενών που επέζησαν του SARS

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι επίσης το μυαλό της αμερικανικής εταιρίας Regeneron. Σε αυτούς τους δύο Έλληνες στηρίζονται οι ελπίδες για την ανακάλυψη του αντίδοτου.  Η ομάδα τους δοκιμάζει επίσης ακόμη ένα φάρμακο, το οποίο ήδη  χρησιμοποιείται για τις φλεγμονές που προκαλεί η αρθρίτιδα. Ευελπιστούν πως είναι η λύση για την αντιμετώπιση της φλεγμονής των πνευμόνων που αναπτύσσεται σε σοβαρές μορφές από τον φονικό ιό.

Στη μάχη για τον κορωνοϊο ρίχνεται και ο Δρ Τζορτζ Σκάνγκος. Η ομάδα του στην καλιφορνέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Vir έχει απομονώσει αντισώματα ασθενών που επέζησαν του Sars για να αναλύσει αν είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση της νέας μάστιγας.

«Ο σκοπός μας είναι να πάρουν τα αντισώματα για τους ασθενείς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ασθενών. Είναι κρίση δημόσιας υγείας» εξηγεί ο Δρ Τζορτζ Σκάνγκος, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Vir Biotechnology. 

Μέχρι το τέλος του έτους το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Αισιόδοξη είναι επίσης και η ομάδα της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Inovio . Χρησιμοποιούν το DNA -είναι σαν βιβλίο αναφοράς σε μία βιβλιοθήκη- και το RNA -είναι αντίστοιχο με την φωτοτυπία μίας σελίδας του βιβλίου αυτού που περιέχει οδηγίες για μία συγκεκριμένη αποστολή.  

«Έχουμε ξεκινήσει τις δοκιμές του εμβολίου μέσα στο εργαστήριο και είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένη από τα δεδομένα που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής και δείχνει πολλά υποσχόμενο» λέει ο αντιπρόεδρος της εταιρίας βιοτεχνολογίας

Η παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων

Στην παγκόσμια κούρσα για την ανακάλυψη εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού ρίχνονται και οι Ολλανδοί επιστήμονες. Ισχυρίζονται ότι βρήκαν το αντίσωμα που μπορεί να «δώσει» φάρμακο σε λίγους μήνες. Η Νότια Κορέα σχεδιάζει μαζικά τεστ κορωνοϊού. Το επόμενο βήμα όπως λένε είναι οι πολίτες να μπορούν να κάνουν τεστ στο σπίτι τους. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star