Πώς το απλό σαπούνι «σκοτώνει» τον κορωνοϊό

Video: Οχτώ βήματα για το σωστό πλύσιμο των χεριών

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν αποτελεί ατομική, αλλά συλλογική απειλή. Για να μπορέσει να προληφθεί και να περιοριστεί θα πρέπει όλοι μας να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής.

Ένας εξ΄αυτών είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είτε με σαπούνι και νερό, είτε με αλκοολούχο διάλυμα.

Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν το τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Οχτώ βήματα για το σωστό πλύσιμο των χεριών

  • Παλάμη με παλάμη
  • Ανάμεσα στα δάχτυλα
  • Στο πίσω μέρος των χεριών
  • Στη βάση των αντίχειρων
  • Πίσω από τα δάχτυλα
  • Στα νύχια
  • Στους καρπούς
  • Ξεπλύνετε και στεγνώστε

Πώς το απλό σαπούνι «σκοτώνει» τον κορωνοϊό

Οι ιοί παραμένουν ενεργοί έξω από το σώμα για ώρες, ακόμα και μέρες.Απολυμαντικά, αντισηπτικά, υγρά μαντηλάκια, τζελ και κρέμες που περιέχουν αλκοόλ είναι πολύ χρήσιμα «εργαλεία» για να τους ξεφορτωθούμε, ωστόσο δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο το απλό σαπούνι.

Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Υγείας κάθε χώρας από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί από τον κορωνοϊό, δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να τον «σκοτώσουν» ή να σε βοηθήσουν να τον ξεφορτωθείς. Όμως μπορείς να πλένεις τακτικά τα χέρια σου για να σταματήσεις την διάδοσή του.

Δεν μπορείς, ακόμη και για ένα εκατομμύριο δολάρια, να αποκτήσεις ένα φάρμακο για τον κορωνοϊό, αλλά η μπάρα σαπουνιού της γιαγιάς σου σκοτώνει τον ιό.

Γιατί όμως το απλό σαπούνι αποτελεί το καλύτερο «όπλο» κατά του κορωνοϊού αλλά και των περισσότερων ιών;

Σύμφωνα με την ανάλυση του Pall Thordarson, καθηγητή χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στον «Guardian», ο ιός είναι ένα αυτοσυναρμολούμενο νανοσωματίδιο στον οποίο ο ασθενέστερος κρίκος είναι η λιπιδική (λιπαρή) διπλοστοιβάδα. 

Το σαπούνι διαλύει τη λιπαρή μεμβράνη και ο ιός καταρρέει σαν ένα σπίτι από τραπουλόχαρτα και πεθαίνει - ή μάλλον, πρέπει να πούμε ότι γίνεται ανενεργός καθώς οι ιοί δεν είναι πραγματικά ζωντανοί.

Οι περισσότεροι ιοί αποτελούνται από τρία βασικά δομικά στοιχεία: Ριβονουκλεϊνικό οξύ (RNA), πρωτεΐνες και λιπίδια. Ένα ανθρώπινο κύτταρο που έχει μολυνθεί από ιό φτιάχνει πολλά από αυτά τα δομικά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια αυτομάτως συναρμολογούνται για να σχηματίσουν τον ιό. 

Προσοχή: Μεγάλη εστία μικροβίων τα κινητά- Πώς να τα απολυμάνετε σωστά

Πολύ σημαντικό, δεν υπάρχουν ισχυροί ομοιοπολικοί δεσμοί που να συγκρατούν αυτές τις μονάδες μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε αναγκαστικά σκληρές χημικές ουσίες για να χωρίσετε αυτές τις μονάδες. Όταν ένα μολυσμένο κύτταρο πεθάνει, όλοι αυτοί οι νέοι ιοί διαφεύγουν και συνεχίζουν να μολύνουν άλλα κύτταρα. Μερικοί καταλήγουν επίσης στους αεραγωγούς των πνευμόνων.

Όταν βήχετε ή ειδικά όταν φτερνίζεστε, μικροσκοπικά σταγονίδια από τους αεραγωγούς μπορούν να πετάξουν μέχρι και 10 μέτρα. Τα μεγαλύτερα από αυτά θεωρούνται οι κύριοι μεταφορείς κορωνοϊών και μπορούν να φτάσουν τουλάχιστον 2 μέτρα.

Αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια καταλήγουν σε επιφάνειες και συχνά στεγνώνουν γρήγορα. Ωστόσο, οι ιοί παραμένουν ενεργοί. Το ανθρώπινο δέρμα είναι μια ιδανική επιφάνεια για έναν ιό. Είναι «οργανικό» και οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα στα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος αλληλεπιδρούν με τον ιό.

ΟΑΣΑ: «Πληρώνετε με κάρτες παρά με χαρτονομίσματα στα εκδοτήρια»

Όταν αγγίζετε, ας πούμε, μια μεταλλική επιφάνεια με ένα σωματίδιο ιού πάνω σε αυτή, θα κολλήσει στο δέρμα σας και, ως εκ τούτου, θα μεταφερθεί στα χέρια σας. Αν στη συνέχεια αγγίξετε το πρόσωπό σας, ειδικά τα μάτια, τα ρουθούνια ή το στόμα σας, μπορείτε να μολυνθείτε. Και αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους κάθε 2 έως 5 λεπτά.

Το πλύσιμο του ιού μόνο με νερό μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά το νερό δεν είναι καλό ώστε να ανταγωνιστεί τις ισχυρές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του δέρματος και του ιού. Το νερό δεν αρκεί.

Το σαπούνι είναι τελείως διαφορετικό. Περιέχει ουσίες παρόμοιες με το λίπος, γνωστές ως αμφίφιλα, μερικές από τις οποίες είναι δομικά πολύ παρόμοιες με τα λιπίδια της μεμβράνης του ιού. Τα μόρια σαπουνιού «ανταγωνίζονται» με τα λιπίδια στη μεμβράνη του ιού και τελικά τον διασπούν. Αυτός είναι περισσότερο ή λιγότερο και ο τρόπος με τον οποίο το σαπούνι απομακρύνει, επίσης, την κανονική βρωμιά από το δέρμα.

Το σαπούνι όχι μόνο χαλαρώνει την «κόλλα» μεταξύ του ιού και του δέρματος αλλά και τις αλληλεπιδράσεις που συγκρατούν τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και το RNA στον ιό μαζί.

Τα προϊόντα με βάση το αλκοόλ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό περιέχουν όλα τα «απολυμαντικά» προϊόντα, περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό αλκοολικού διαλύματος (συνήθως 60-80% αιθανόλη) και σκοτώνουν τους ιούς με παρόμοιο τρόπο. Αλλά το σαπούνι είναι καλύτερο γιατί χρειάζεστε μόνο μια μικρή ποσότητα σαπουνιού, η οποία, με το τρίψιμο, καλύπτει εύκολα ολόκληρο το χέρι σας. Ενώ πρέπει να εμποτίσετε κυριολεκτικά τον ιό σε αιθανόλη για μια στιγμή, και τα μαντηλάκια ή το τρίψιμο των χεριών με ένα πήκτωμα δεν εγγυάται ότι θα καλύψετε κάθε γωνιά του δέρματος στα χέρια σας αρκετά αποτελεσματικά.

Έτσι, το σαπούνι είναι το καλύτερο, αλλά χρησιμοποιήστε αλκοολούχα απολυμαντικά όταν το σαπούνι δεν είναι βολικό ή πρακτικό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top