Κορωνοϊός: Δύο Έλληνες στο Diamond Princess που είναι σε καραντίνα

Κίνα: Σε «καραντίνα» και τα χαρτονομίσματα – Πάνω από 1.600 οι νεκροί

Σε συναγερμό βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης από την επιδημία, που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός (CoVid-19).

Στην Κίνα έχουν χάσει τη ζωή τους 1.665 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί πάνω από 68.000, καθώς οι αρχές της Κίνας κατέγραψαν 2.009 νέα κρούσματα της επιδημίας χθες, Σάββατο. Εκτός Κίνας έχουν καταγραφεί σχεδόν 600 κρούσματα μόλυνσης σε περίπου τριάντα χώρες και τέσσερις θάνατοι σε Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Γαλλία.

Και δύο Έλληνες στο κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα

Βασική εστία μόλυνσης εκτός Κίνας παραμένει το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Έχουν επιβεβαιωθεί 355 κρούσματα, ανάμεσά τους 70 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πρώτος νεκρός στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό

Δύο Ελληνες βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess. Οπως είπε, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η διαδικασία επαναπατρισμού τους θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας λαμβάνει όλες τις ενημερώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες πρεσβείες. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία επαναπατρισμού θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο υπουργός. 

«Όποιον συμπατριώτη μας χρειαστεί από τις τέσσερις άκρες του κόσμου, θα τον επαναπατρίσουμε, σωστά, δομημένα, οργανωμένα», διαβεβαίωσε ο κ. Κικίλιας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται πάνω στο κρουαζιερόπλοιο θα επαναπατριστούν με ειδικές πτήσεις και θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε στρατιωτικές βάσεις μετά την επιστροφή τους στο αμερικανικό έδαφος.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα επαναπατρίσει 330 πολίτες της αυτόνομης περιοχής της Κίνας, που βρίσκονται πάνω στο πλοίο, με ειδικές πτήσεις τουλάχιστον ενός μισθωμένου αεροσκάφους.

Σε «καραντίνα» και τα χαρτονομίσματα

Τα μέτρα, που λαμβάνονται στην Κίνα, είναι δρακόντεια και πλέον μπαίνουν σε καραντίνα και τα χαρτονομίσματα, στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

«Τα χρήματα από τις περιοχές- κλειδιά, που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό θα απολυμανθούν με υπεριώδεις ακτίνες, ή θα μπουν σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 14 ημέρες, προτού διανεμηθούν ξανά» ανακοίνωσε ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Φαν Γιφέι.

Σε καραντίνα, όμως, θα μπαίνουν και όσοι επισκέπτονται το Πεκίνο. Όπως ανακοινώθηκε, όσοι φτάνουν στην κινεζική πρωτεύουσα θα επιβάλλουν στον εαυτό τους καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι ή το ξενοδοχείο τους, επί ποινή κυρώσεων, εάν δε συμμορφωθούν.

Δοκιμάζεται η κινεζική οικονομία

Έκδηλη είναι η ανησυχία στην Κίνα για τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό στην οικονομία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει τον οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο και να αποφύγει να προκληθεί πανικός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δευτερεύουσες «καταστροφές».

Μάλιστα ο Κινέζος πρόεδρος φέρεται να είχε προειδοποιήσει στις 3 Φεβρουαρίου αξιωματούχους ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού είχαν ξεπεράσει το όριο με αποτέλεσμα να απειλείται η οικονομία.