Γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί: 41% στην Ε.Ε - 39% στην Ελλάδα

Σε τέσσερις χώρες οι γυναίκες επιστήμονες υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη, που εορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου, η Eurostat δημοσίευσε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία, το 41% είναι γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην Ε.Ε και το 59% άνδρες. 

Η έρευνα έγινε το 2018 και σύμφωνα με αυτή, υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ.

Η Κύπρος κατατάσσεται κοντά και πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ με 42% και η Ελλάδα ακολουθεί τον Μ.Ο. με 39% μαζί με την Τσεχία και τη Σλοβακία (από 39%), μετά από τη Γαλλία (40%) και τη Ρουμανία (41%).

Δύο στους 5 εφήβους στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Οι άνδρες  εκπροσωπούνται περισσότερο στον κατασκευαστικό κλάδο (το 79% των επιστημόνων και των μηχανικών στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν άνδρες), ενώ το ποσοστό των φύλων στον τομέα των υπηρεσιών ήταν πιο ισορροπημένο (54% άνδρες και 46% γυναίκες). 

Σε ποιες χώρες οι γυναίκες επιστήμονες είναι περισσότερες από τους άνδρες

Ωστόσο, σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, η πλειονότητα των επιστημόνων και μηχανικών ήταν γυναίκες: Λιθουανία (57% γυναίκες), Βουλγαρία και Λετονία (από 52%) και Δανία (51%). 

Σε ποιες χώρες οι γυναίκες επιστήμονες είναι λιγότερες από τους άνδρες

Λιγότερο από το ένα τρίτο των επιστημόνων και μηχανικών ήταν γυναίκες στη Φινλανδία (29%), την Ουγγαρία (30%), το Λουξεμβούργο (31%) και τη Γερμανία (33%).

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες