Βολιβία: Ο Μοράλες ζήτησε πολιτικό άσυλο από το Μεξικό

Εγκατέλειψε τη χώρα εν μέσω αναταραχών

Μετά την παραίτησή του, ο Έβο Μοράλες εγκατέλειψε τη Βολιβία και ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πραξικόπημα και την αστυνομία ότι έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό. Με πονά το ότι φεύγω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», έγραψε ο παραιτηθείς πρόεδρος στο Twitter, ανεβάζοντας μια φωτογραφία μέσα από το αεροπλάνο, κρατώντας τη σημαία του Μεξικού. 

Λίγο νωρίτερα, είχε ανεβάσει πάλι στο Twitter μια ακόμα φωτογραφία, όπου φαίνεται ξαπλωμένος στο πάτωμα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο για να γλιτώσει προφανώς τη σύλληψη. 

 

 

«Αυτή είναι η πρώτη νύχτα αφού εγκατέλειψα το προεδρικό εξαιτίας του πραξικοπήματος των Μέσα και Καμάτσο με τη βοήθεια της αστυνομίας», έγραψε.

Ο Μοράλες, κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση και την αστυνομία ότι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα και από τις επιθέσεις στο σπίτι του. 

Όπως υποστήριξε, ο αντίπαλός του στις εκλογές, Κάρλος Μέσα και ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο συνωμότησαν για να τον ανατρέψουν. 

«Ο κόσμος και οι Βολιβιανοί πατριώτες αποκηρύσσουν αυτό το πραξικόπημα. Καλώ τον λαό να μη θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη. Δεν μπορούμε να συγκρουόμαστε με τους αδελφούς μας. Απευθύνω επείγουσα έκκληση να επιλυθούν οι διαφορές με διάλογο και διαβουλεύσεις», έγραψε στο Twitter.

Η παραίτηση Μοράλες πυροδότησε έντονες διαδηλώσεις και επεισόδια, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει τον παραιτηθέντα πρόεδρο για νοθεία στις εκλογές. Ο ίδιος υποσχέθηκε πως θα γίνουν νέες εκλογές, παρ΄ όλ’ αυτά,  η αντιπολίτευση δεν πείστηκε. 

Η παραίτησή του πάντως μένει να εγκριθεί από την εθνοσυνέλευση της Βολιβίας, την ολομέλεια και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. 

Η συνεδρίαση αναμένεται στις 16:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), όμως δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα πραγματοποιηθεί, καθώς μαίνονται οι αναταραχές στη πρωτεύουσα. 

Οδομαχίες και βανδαλισμοί – Στους δρόμους ο στρατός

Η ατμόσφαιρα εκεί παραμένει τεταμένη. Οι συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Μοράλες και της αντιπολίτευσης μαίνονται, με την κοινωνική αναταραχή να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους της Λα Πας, έβαλαν φωτιές και ξεκίνησαν πετροπόλεμο εναντίον της αστυνομίας. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων να επέμβει ο στρατός για να επαναφέρει την τάξη και αμέσως μετά ξεκίνησαν επιχειρήσεις εναντίον των «βανδάλων».

Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες έκλεισαν, και οι υπάλληλοί τους πήραν οδηγίες να εργαστούν από τα σπίτια τους. 

«Τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Επικρατούσε φόβος και πανικός χθες βράδυ. Νομίζω ότι ο κόσμος είναι εξίσου αν όχι περισσότερο φοβισμένος απόψε. Ο κίνδυνος μάλλον δεν κάνει διάκριση. Άνθρωποι μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι σε κάτι», δήλωσε ξένος διπλωμάτης.