Ποιο επάγγελμα είναι πιο επιρρεπές στα ναρκωτικά;

Νέα αμερικανική έρευνα εξηγεί ποιοι εργαζόμενοι καταφεύγουν σε ουσίες

ναρκωτικά

Στο ποια επαγγέλματα είναι πιο επιρρεπή στη χρήση ναρκωτικών ουσιών κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Drug and Alcohol Dependence.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι οικοδόμοι και γενικότερα όσοι εργάζονται στον κατασκευαστικό-εξορυκτικό τομέα είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όλα τα άλλα επαγγέλματα, οι εργαζόμενοι στο χώρο των κατασκευών χρησιμοποιούσαν συχνότερα οπιοειδή (3,4% έναντι 2%) και κοκαΐνη (1,8% έναντι 0,8%). Οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών είχαν επίσης τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στη χρήση μαριχουάνας μετά από εκείνους που εργάζονταν σε υπηρεσίες (12,3% έναντι 7,5% σε μη κατασκευαστικά επαγγέλματα).

Αυτό σύμφωνα με την έρευνα συμβαίνει γιατί οι τραυματισμοί από επαναλαμβανόμενη και επίπονη δουλειά μπορούν να οδηγήσουν σε θεραπεία ή αυτοθεραπεία με φάρμακα όπως μαριχουάνα ή οπιοειδή.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να κάνουν χρήση ναρκωτικών, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε τραύματα που σχετίζονται με την εργασία ή ακόμη και σε θανάτους από υπερβολική δόση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ντάνιελ Όμπαντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι η ασταθής εργασιακή κατάσταση ή η ανεργία συνδέεται με την πιθανότητα χρήσης ναρκωτικών. Οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών που ήταν άνεργοι την προηγούμενη εβδομάδα ή εργάζονταν για τρεις ή περισσότερους εργοδότες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση μαριχουάνας ή να κάνουν κατάχρηση συνταγογραφούμενων οπιοειδών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top