Brexit: Νέα ήττα για Τζόνσον - Παράταση ακόμη κι αν υπερψηφιστεί η συμφωνία

Βρετανοί: Νέο δημοψήφισμα - Βρυξέλλες: Θα δώσουμε παράταση αν ζητηθεί

Τη συμφωνία που κατάφερε να εξασφαλίσει την τελευταία στιγμή στις Βρυξέλλες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον, σε μια μέρα που μπορεί να προβεί καθοριστική για το μέλλον της Βρετανίας. 

Η 19η Οκτωβρίου έχει χαρακτηριστιεί ως «Μέρα της κρίσης» για τη Βρετανία αλλά και «Σούπερ Σάββατο».  Σύμφωνα με τον Indepedent,εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο Βρετανοί συμμετείχαν σε πορεία στο κέντρο του Λονδίνου, η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο της Βουλής, με αίτημά τους να δοθεί ο λόγος και πάλι στους πολίτες με ένα νέο δημοψήφισμα!

Η νέα οδυνηρή ήττα για τον Τζόνσον- Παράταση του Brexit ακόμη κι αν υπερψηφιστεί η συμφωνία

Η πρώτη μεγάλη μάχη χάθηκε για τον Μπόρις Τζόνσον. Η τροπολογία που τον αναγκάζει να πάει σε παράταση της εξόδου ακόμη κι αν η συμφωνία υπερψηφιστεί, πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο. Oι βουλευτές στήριξαν την τροπολογία Λέτγουιν με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά. 

Τζόνσον: «Αποχωρούμε από την Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία»

Διαδηλωτές πανηγυρίζουν στην είδηση ότι το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία Λέτγουιν για παράταση του Brexit/ βίντεο Reuters

Διπλωματικές πηγές: Οι Βρυξέλλες θα δώσουν την παράταση, αν ζητηθεί-  Γαλλία: Μια νέα αναβολή «δε συμφέρει κανέναν»       

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κουραστεί τόσο από το Brexit που όταν κατέληξαν σε συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα δεν ήθελαν καν να σκεφτούν ότι θα χρειαζόταν να αναβάλουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Όμως, αν ο Τζόνσον ζητήσει την παράταση –κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία του σήμερα– είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να την αρνηθούν οι υπόλοιπες 27 χώρες μέλη.

«Δεν τους βλέπω να αρνιούνται» είπε ο Άναντ Μένον, καθηγητής πολιτικών επιστημών και ευρωπαϊκών σπουδών και διευθυντής του "Ηνωμένου Βασιλείου σε μια Μεταβαλλόμενη Ευρώπη" (UK in a Changing Europe). «Δε θέλουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία και σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθούν γι αυτό», πρόσθεσε ο καθηγητής, που είναι ειδικός σε θέματα Brexit, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Εάν ζητηθεί από τους 27 να συμφωνήσουν σε μια νέα διορία, πιθανότατα αυτό θα γίνει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρεσβευτές των χωρών πρόκειται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες το πρωί της Κυριακής.

Τζόνσον:  «Δε θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ παράταση»- Θα προτείνω τη συμφωνία του και πάλι στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα

Η ευκαιρία για μία κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit πέρασε, δυστυχώς, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την τροπολογία Λέτουιν.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα ότι δεν απογοητεύεται από το αποτέλεσμα και συνεχίζει με την πεποίθηση ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. «Δε θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό».

«Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση.

Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή σήμερα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με τη βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δε θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit. Υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

«Η συμφωνία αποτελεί έναν νέο τρόπο να πάμε μπροστά» 

Ο βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η συμφωνία αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να την εγκρίνουν.

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και τόνισε πως οποιαδήποτε αναβολή του  θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».
 

 

Ο Μπόρις Τζόνσον κατέβαλε κάθε προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία του, κάνοντας διαδοχικά τηλεφωνήματα και εμφανίσεις στην τηλεόραση.

Τα επιχειρήματά του φαίνεται να έπεισαν τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του Brexit στο Συντηρητικό κόμμα του. Ένας από αυτούς, ο Στιβ Μπέικερ, δήλωσε σήμερα ότι θα την ψηφίσει.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ήδη ότι θα την καταψηφίσουν: το κεντρώο κόμμα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (19 ψήφοι) και οι Σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP (35 ψήφοι) τάσσονται κατά του Brexit, το Εργατικό Κόμμα (242 ψήφοι) εκτιμά πως η νέα συμφωνία καθιστά πιο ευάλωτα τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι Πράσινοι (μία ψήφος) ότι δεν σέβεται το περιβάλλον....

Κυρίως όμως οι Βορειοϊρλανδοί Ενωτικοί του DUP (10 ψήφοι), αν και σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον στο Ουέστμινστερ, θεωρούν απαράδεκτο το διαφορετικό καθεστώς που αποδίδει το κείμενο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πείσει ορισμένους Εργατικούς καθώς και ανεξάρτητους, κυρίως τους βουλευτές που αποπέμφθηκαν από το Συντηρητικό κόμμα γιατί εναντιώθηκαν σε μια «μη συμφωνία».

Τζέρεμι Κόρμπιν: Ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο

Ο ηγέτης των Βρετανών αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit, προσθέτοντας πως οι βουλευτές του κόμματός του δε θα υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δε θα δώσει τέλος στο Brexit. Δε θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Κόρμπιν στο Κοινοβούλιο.

«Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δε μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον βουλευτή Ό. Λέτουιν να αποσύρει τροπολογία του

Να αποσύρει την τροπολογία του κάλεσε τον πρώην Συντηρητικό βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, παρουσιάζοντας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, την πρόταση της κυβέρνησης για ψηφοφορία στη συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit.

Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «φοβάται» πως η τροπολογία θα εμποδίσει την κυβέρνηση να εκπληρώσει τη νομική απαίτηση για μία «κρίσιμη ψηφοφορία» πριν από το Brexit, καθιστώντας ουσιαστικά την τελική ψηφοφορία --που έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα-- άσκοπη.

Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί κανόνες επί της διαδικασίας δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της για ψηφοφορία επί της συμφωνίας, με ενδεχόμενη επόμενη επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει από τους βουλευτές της να την μποΐκοτάρουν.

Μέχρι στιγμής, η τροπολογία έχει την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος, του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και των 21 διαγραφέντων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος.

Το «Σούπερ Σάββατο» της Βρετανίας - Ημέρα κρίσης για το Brexit

Περισσότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα και τη νίκη του Brexit, ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση. Oι βουλευτές συνέρχονται στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση που διεξάγεται Σάββατο μετά από την εισβολή της Αργεντινής στα νησιά Φόκλαντ το 1982.

Ενώ η Βουλή συνεδριάζει, εκατοντάδες διαδηλωτές κάνουν πορεία προς το Κοινοβούλιο ζητώντας διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Eκατοντάδες διαδηλωτές κάνουν πορεία προς το Κοινοβούλιο ζητώντας διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος /Φωτογραφία: AP

 

Brexit: Ομόφωνη έγκριση από τους «27» - Πέταξαν τη μπάλα στο άλλο γήπεδο

Τέλος στο θρίλερ: Υπάρχει συμφωνία για το Brexit

Ο Τζόνσον έφερε τη συμφωνία στο κοινοβούλιο, παρουσιάζοντας την ως την τελευταία ευκαιρία για τη διασφάλιση ενός τακτικού Brexit. Παρόλο που είναι υποχρεωμένος από το νόμο να επιδιώξει την αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ αν η συμφωνία του απορριφθεί, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου. 

Τζόνσον: «Αποχωρούμε από την Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία»

Το αποκαλούμενο «Σούπερ Σάββατο», η φαντασμαγορία του Brexit έρχεται ως αποκορύφωμα μιας φρενήρους εβδομάδας κατά την οποία ο Τζόνσον σάστισε τους αντιπάλους του πετυχαίνοντας να συνάψει με την ΕΕ μια νέα συμφωνία, βρίσκοντας τους Βορειοιρλανδούς συμμάχους του αντίθετους με αυτή.

Τι θα γίνει αν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία

Σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, όπου δεν έχει πλειοψηφία, και με τους αντιπάλους του να σχεδιάζουν να τους προκαλέσουν τη μέγιστη πολιτική ζημιά ενόψει επικείμενων εκλογών, ο Τζόνσον πρέπει τώρα να κερδίσει την υποστήριξη 320 βουλευτών για να περάσει τη συμφωνία του μέσω ενός ναρκοθετημένου νομοθετικού Σώματος.

Αν κερδίσει, θα περάσει στην Ιστορία ως ο ηγέτης που ολοκλήρωσε ένα Brexit με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Αν αποτύχει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ταπείνωση, καθώς υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit «πάση θυσία» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Brexit: Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των Ελλήνων φοιτητών

Η προκάτοχος του, Τερέζα Μέι, εξωθήθηκε σε παραίτηση αφού η Βουλή απέρριψε τρεις φορές νωρίτερα φέτος τη συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες.

Οι δύο προτάσεις και οι δύο τροπολογίες 

Δύο προτάσεις έχει καταθέσει η βρετανική κυβέρνηση προς συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου:

-η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον

- και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τη δεύτερη πρόταση αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση προς έγκριση από το Σώμα, μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη πρόταση.

Στη δεύτερη αυτή πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.

Μία ακόμη τροπολογία προτείνει  ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν - που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν αύριο το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

Σε επιστολή του, ο Λέτουιν εξηγεί ότι σκοπεύει να υπερψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει αύριο ο πρωθυπουργός, ωστόσο αυτό που επιδιώκει με την τροπολογία είναι να παραμείνει ενεργός ο νόμος για την παράταση ως ασφαλιστική δικλείδα, μέχρις ότου επικυρωθεί ο νόμος για την αποχώρηση. Προσθέτει ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνει την καθυστέρηση της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, απλά διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κατά λάθος άτακτη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου, εάν κάτι πάει στραβά στην έγκριση του νομοσχεδίου αποχώρησης.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των τροπολογιών που θα κατατεθούν αύριο, εναπόκεινται στην ευχέρεια του προέδρου της Βουλής για να συζητηθούν και να ψηφιστούν.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top