Τέλος οι κάμερες στα σχολεία - Απαγορεύονται όταν γίνονται μαθήματα

Τι αναφέρει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

σχολείο

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης (κάμερες) σε σχολικές μονάδες, όταν αυτές λειτουργούν και υπάρχουν μαθητές, ενώ όταν δε λειτουργούν, αρμόδιος για την προστασία του σχολικού χώρου είναι ο δήμος στον οποίο υπάρχουν οι σχολικές μονάδες.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από καταγγελίες για την τοποθέτηση καμερών από διευθυντές σχολείων, προκειμένου να παρακολουθούν αν μαθητές λερώνουν τους τοίχους με γκραφίτι.

«Μεγάλος Αδελφός» στον δρόμο: Επιστρέφουν οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες

Αναλυτικότερα, η Αρχή, με την υπ' αριθμόν 21/2019 απόφασή της, έκρινε ότι «ένα δημόσιο σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας αρμόδιος για την προστασία του χώρου είναι ο εκάστοτε δήμος και άρα μόνον αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων».

Παράλληλα, η Αρχή επισημαίνει ότι οι γονείς, μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ασκούν τα σχετικά προς τα συστήματα αυτά δικαιώματά τους προς τον δήμο, ο οποίος οφείλει να ικανοποιεί τα δικαιώματα τους που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Η Αρχή, πριν λάβει την απόφασή της, έλαβε υπόψη της ότι η διαχείριση των σχολικών χώρων κατά τον χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η αρμοδιότητα συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων ανήκουν στους Δήμους, καθώς και ότι η χρήση συστήματος βιντεοεπιτήρησης από δημόσιες αρχές για την προστασία προσώπων και αγαθών επιτρέπεται μόνον στους χώρους τους οποίους διαχειρίζονται.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top