Έτοιμοι για πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ; Ένταση μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Έπεσε η τιμή του πετρελαίου μετά από διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας

Μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδαραβικής κυβέρνησης ότι η παραγωγή πετρελαίου θα αποκατασταθεί σύντομα, οι τιμές έπεσαν, αλλά η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν παραμένει τεταμένη.

Σύσκεψη για την κρίση στις τιμές καυσίμων: Δε βλέπει κλιμάκωση η κυβέρνηση

ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται σε «πόλεμο» για να βρεθούν οι ένοχοι πίσω από την επίθεση του Σαββατοκύριακου στις εγκαταστάσεις της Aramco, που μείωσαν στο μισό την παραγωγή, στερώντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 5% της ημερήσιας κατανάλωσης αργού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι, που πραγματοποιούν συχνά, από την Υεμένη, ρίψεις βαλλιστικών πυραύλων εναντίον στόχων στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας. 

Δείτε στο video του Reuters τη στιγμή των εκρήξεων

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει όμως πως έχει στα χέρια της αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις, αλλά και για ιρανικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ΗΠΑ, που εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι η επίθεση έγινε από ιρανικό έδαφος με πυραύλους Κρουζ. Στον «χορό» των ερευνών μπαίνει και η Γαλλία, η οποία στέλνει εμπειρογνώμονες στη Σαουδική Αραβία για να συνδράμουν τις έρευνες, που έχουν στόχο να καθορίσουν την προέλευση και τον τρόπο που εξαπολύθηκε η επίθεση.

Οι εγκαταστάσεις της Aramco που επλήγησαν. Φωτογραφία: Associated Press 

«Τύμπανα πολέμου» από τις ΗΠΑ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου διατάχθηκαν, σε συνάντηση που είχαν χθες με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να σχεδιάσουν ενδεχόμενη αντίδραση των ΗΠΑ.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενά συνδεδεμένου με τον Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις «πράξη πολέμου». Για τον Γκρέιαμ είναι σαφές ότι «μια τέτοια πολύπλοκη επίθεση δε θα μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς την έγκριση ή την άμεση εμπλοκή του Ιράν».

Παρά τις πολεμικές «κραυγές», οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής, έως ότου το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποφασίσει τον δικό του τρόπο αντίδρασης.

Οι εγκαταστάσεις της Aramco που επλήγησαν. Φωτογραφία: Associated Press

Αρνείται τα πάντα το Ιράν και προειδοποιεί

Με επίσημη νότα του μέσω της Ελβετίας προς τις ΗΠΑ, το Ιράν διαψεύδει τα πάντα και τονίζει ότι δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν το Σάββατο.

Η ισλαμική δημοκρατία «επιμένει στο γεγονός ότι δε διαδραμάτισε κανένα ρόλο σε αυτές τις επιθέσεις και διαψεύδει και καταδικάζει τις κατηγορίες του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και του (υπουργού Εξωτερικών Μάικ) Πομπέο» εναντίον της.

Ωστόσο η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι η απάντησή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση «δε θα περιοριστεί στην πηγή», σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε κίνηση των Αμερικανών εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει άμεση αντίδραση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top