Μετά από επτά μήνες οι ΗΠΑ απέκτησαν υπουργό Άμυνας

Ποιος είναι ο Μαρκ Έσπερ που ανέλαβε καθήκοντα

Επτά μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρώην στρατηγού των Πεζοναυτών Τζιμ Μάτις οι ΗΠΑ απέκτησαν επιτέλους χθες Τρίτη επισήμως νέο υπουργό Άμυνας: τον Μαρκ Έσπερ, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε από τη Γερουσία.

Πρώην στρατιωτικός που μεταπήδησε στην αμυντική βιομηχανία, επικεφαλής του στρατού ξηράς από το 2017, ο 55χρονος Έσπερ ορκίστηκε χθες στον Λευκό Οίκο.

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την ευκαιρία της τελετής ορκωμοσίας του Έσπερ. «Δεν υπάρχει κανείς πιο κατάλληλος να διευθύνει το υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ στράφηκε στον Έσπερ για να αναλάβει το υπουργείο αφού η προηγούμενη επιλογή του, ο Πάτρικ Σάναχαν, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι απέσυρε την υποψηφιότητά του με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και αφού είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για έξι μήνες.

Ο Έσπερ αναλαμβάνει επικεφαλής ενός Πενταγώνου αποσταθεροποιημένου από τις εναλλαγές στην ηγεσία του από τα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο δεν διέθετε επισήμως έναν υπουργό ο οποίος θα είναι ικανός να αντισταθεί στις παρορμήσεις ενός προέδρου όπως ο Τραμπ, και μάλιστα την ώρα που η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως εμπλέκεται σε δύο πολέμους, στη Συρία και το Αφγανιστάν, και βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το Ιράν.

Ο διορισμός του Έσπερ εγκρίθηκε με 90 ψήφος υπέρ έναντι 8 κατά, όμως πολλοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την υποψηφιότητά του, κυρίως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η Καμάλα Χάρις.

Ωστόσο πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές επέλεξαν να τερματιστεί μια περίοδος αβεβαιότητας στο Πεντάγωνο εγκρίνοντας τον διορισμό του Έσπερ.

«Είναι ιδιαίτερη η ευθύνη να συμβουλεύεις ένα πρόεδρο που δεν έχει εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Πιστεύω ότι ο Έσπερ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε στο Twitter ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ντικ Ντάρμπιν.

«Έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου μας, την εμπιστοσύνη του στρατού μας και την εμπιστοσύνη του Κογκρέσου», υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος Τζέιμς Ίνχοφι πριν από την ψηφοφορία.

Πρόκειται για έναν «υποψήφιο απολύτως προετοιμασμένο» να αναλάβει τα καθήκοντα του, είχε τονίσει τη Δευτέρα ο Μιτς Μακόνελ επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο πρώτος στρατός παγκοσμίως να αποκτήσει κανονικό υπουργό.

«Ο κόσμος είναι γεμάτος σοβαρές απειλές εναντίον μας, εναντίον των συμμάχων μας και των συμφερόντων μας, κυρίως η επιμονή του Ιράν να συνεχίζει να προκαλεί ένταση στη Μέση Ανατολή», εκτίμησε ο Μακόνελ.

Ο Μαρκ Έσπερ γνωρίζει τη Μέση Ανατολή: είχε πολεμήσει στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, ανήκε στη διαβόητη 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία του αμερικανικού στρατού.