Απειλές για τη ζωή της δέχτηκε η 31χρονη πλοίαρχος του «Sea Watch 3»

Μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία

Σε μυστική τοποθεσία μεταφέρθηκε η Γερμανίδα πλοίαρχος του «Sea Watch 3», μετά από απειλές που δέχτηκε για τη ζωή της.

Η 31χρονη Καρόλα Ρακέτε είχε συλληφθεί το περασμένο Σάββατο, επειδή μετέφερε στην Ιταλία 42 Αφρικανούς μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο, αψηφώντας τον θαλάσσιο αποκλεισμό.

Μάλιστα οι ιταλικές Αρχές την κατηγορούσαν ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τεσσάρων αστυνομικών που επέβαιναν σε ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, καθώς αψήφησε τις εντολές του πολεμικού ναυτικού και εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζας με το πλοίο της, της ΜΚΟ «Sea-Watch».

Όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ, «έγιναν κάποιες γενικές απειλές εναντίον της Καρόλα. Για τον λόγο αυτό τη μεταφέραμε σε μυστική τοποθεσία. Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω τα σχέδιά της».

Η 31χρονη Καρόλα Ρακέτε

Στη Γερμανίδα καπετάνισσα είχε επιβληθεί κατ΄οίκον περιορισμός από τις ιταλικές Αρχές.

Η Ρακέτε κινδύνευε να καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια κάθειρξη εφόσον της απαγγέλλονταν κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής τεσσάρων αστυνομικών, αφού στην προσπάθειά της να εισέλθει στο λιμάνι του νησιού χτύπησε το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής στο οποίο επέβαιναν.

Ωστόσο Ιταλίδα δικαστής ζήτησε χθες Τρίτη να αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός που είχε επιβληθεί στην 31χρονη Ρακέτε.

Η Βέλα απεφάνθη ότι η νεαρή πλοίαρχος δεν παραβίασε τους νόμους όταν έσπασε το ναυτικό μπλόκο που της είχε επιβληθεί, ενώ πρόσθεσε ότι εκπλήρωνε το καθήκον της να προστατεύει ζωές όταν αποφάσισε να μεταφέρει τους μετανάστες που είχε σώσει στο λιμάνι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΜΚΟ η Ρακέτε χαρακτήρισε την απόφαση της δικαστή Αλεσάντρα Βέλα «μια μεγάλη νίκη της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, ενάντια στην ποινικοποίηση όσων θέλουν να τους βοηθούν».

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την οργή του Ματέο Σαλβίνι. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απάντησε πως ήλπιζε για μια σκληρότερη απάντηση από το δικαστικό σύστημα της χώρας του, υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα απελάσει όσο το δυνατόν συντομότερα την 31χρονη Γερμανίδα πλοίαρχο.