Βουλγαρία: Συνελήφθη 16χρονος τρομοκράτης που σχεδίαζε επίθεση

Στο Πλόβντιβ

bulgaria plovdiv

Η βουλγαρική αστυνομία συνέλαβε έναν έφηβο, τον οποίο βαρύνουν υποψίες ότι είναι προσήλυτος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στην πόλη Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη, νότια), την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα φέτος, καθώς φέρεται να σχεδίαζε να διαπράξει βομβιστική επίθεση.

Ο 16χρονος είχε κατασκευάσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ανάμεσά τους μια βόμβα με την οποία η αστυνομία θεωρεί ότι θα μπορούσε όντως να διαπραχθεί επίθεση. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν υπήρχε συγκεκριμένος στόχος, δήλωσε ο υποδιευθυντής της γενικής εισαγγελίας, ο Ιβάν Γκεσόφ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Τα εκρηκτικά, που ζύγιζαν 14,5 κιλά, και η συνδεσμολογία των μηχανισμών παρομοιάζουν ομοιότητες και εκείνα και εκείνη σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο και στη Γαλλία, αλλά και σε μια βομβιστική επίθεση εναντίον ενός γκρουπ ισραηλινών τουριστών στο Μπουργκάς (το 2012, 6 νεκροί και τουλάχιστον τριάντα τραυματίας), είπε ο Γκεσόφ.

Ο έφηβος συνελήφθη όταν οι γονείς του ειδοποίησαν τις αρχές. Η αστυνομία κατέσχεσε ένα λάβαρο του ΙΚ και κείμενα περί τρομοκρατίας στο διαμέρισμα των γονιών του.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Γκεσόφ, ο έφηβος, πολύ καλός μαθητής, είναι «εξαιρετικά» ευφυής. «Πρόκειται για κλασική περίπτωση στρατολόγησης και ριζοσπαστικοποίησης εφήβου» μέσω Διαδικτύου, κατά τον ίδιο.

Ο μαθητής λυκείου αφέθηκε ελεύθερος και τον ανέλαβαν ψυχολόγοι μιας μονάδας ανηλίκων κακοποιών, κατά τον εισαγγελέα.

Ένας αυτοανακηρυγμένος ιμάμης της κοινότητας των Ρομά στο Πάζαρτζικ, κοντά στο Πλόβντιβ, εκτίει ποινή τεσσάρων ετών για τη διάδοση μιας ριζοσπαστικής ισλαμιστικής ιδεολογίας.

Το Πλόβντιβ, η δεύτερη μεγαλύτερη βουλγαρική πόλη, εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να προσελκύσει ξένους τουρίστες φέτος, τη χρονιά που αποτελεί την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top