Ρωσία: Επεισοδιακή η άφιξη του Κιμ Γιονγκ Ουν – Το τρένο τoυ... αστόχησε

Συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν θα έχει ο ηγέτης της βόρειας Κορέας

Δείτε στο video του Reuters τη στιγμή της άφιξής του στο Βλαδιβοστόκ

Με καθυστέρηση ενός λεπτού βγήκε από το τρένο που τον μετέφερε στη Ρωσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έφτασε στο Βλαδιβοστόκ σε μία προσεκτικά χαρτογραφημένη επίσκεψη με την τεθωρακισμένη αμαξοστοιχία του.

Ωστόσο, υπολόγιζε χωρίς το... κόκκινο χαλί που είχε απλωθεί για την υποδοχή του στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βλαδιβοστόκ.

O Κιμ Γιονγκ Ουν κατεβαίνει από το τρένο με καθυστέρηση ενός λεπτού. Φωτογραφία: Αssociated Press

Το τρένο δεν κατάφερε να σταματήσει ακριβώς μπροστά από το κόκκινο χαλί, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κάνει όπισθεν λίγα μέτρα, ώστε να εξασφαλισθεί ότι η πόρτα του ήταν ευθυγραμμισμένη με αυτό.

Παρά την καθυστέρηση, ο Κιμ βγήκε χαμογελαστός στην αποβάθρα, φορώντας ένα μαύρο πανωφόρι και μαύρο καπέλο φεντόρα.

Η άφιξη του Κιμ στη Ρωσία για μια συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν μεταδόθηκε ζωντανά από τη ρωσική κρατική τηλεόραση. Ρώσοι αξιωματούχοι περίμεναν υπομονετικά όσο το τρένο έκανε όπισθεν. Το ίδιο έκαναν και δύο  βορειοκορεάτες βοηθοί που κρατούσαν ράμπες, τις οποίες στη συνέχεια τοποθέτησαν στο έδαφος για να γεφυρώσουν το κενό ανάμεσα στο τρένο και την αποβάθρα.

Χαμογελαστός βγήκε από το τρένο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα έχει συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ελπίζοντας να αναδειχθεί σε «σοβαρό πρωταγωνιστή» της διεθνούς σκηνής.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα καταφέρει να «ανακουφιστεί» και από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ.

Μετά τη δεύτερη, άκαρπη, συνάντηση κορυφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πριν από δύο μήνες, η συνάντηση Κιμ-Πούτιν χρησιμεύει ως υπενθύμιση προς την Ουάσινγκτον ότι διαθέτει κι εναλλακτικά -περιφερειακά- στηρίγματα προς την ηγεσία του.

Mε όλες τις τιμές υποδέχτηκαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ. Φωτογραφία: Αssociated Press

Ο Κιμ αναμένεται πως θα ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την Μόσχα. Η Ρωσία από την άλλη αναμένεται πως θα περιορισθεί σε ό,τι μπορεί να προσφέρει και η συνάντηση κορυφής θα επικεντρωθεί μάλλον στην επίδειξη συντροφικότητας, παρά στην προσφορά νέων επενδύσεων και οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Οταν ο Κιμ συναντήσει τον Πούτιν, θα ζητήσει οικονομική βοήθεια και μονομερή χαλάρωση των κυρώσεων. Δεν περιμένουμε η Μόσχα να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του», λέει ο Αρτιόμ Λούκιν, καθηγητής του Far Eastern Federal University του Βλαδιβοστόκ.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, η Μόσχα δεν μπορεί να υπονομεύσει το κύρος της χάριν της φιλίας με τον Κιμ», προσθέτει ο Λούκιν.