Και η Κύπρος ανησυχεί για τη μετά- Brexit εποχή

"Θα χρειαστεί να πληρώνουμε δασμούς; Δε μας έχει ενημερώσει κανείς"

Ανήσυχοι είναι οι Κύπριοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι για τη μετά-Βrexit εποχή, παρόλο που ο τόπος τους είναι πολύ μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Κανείς δε μας έχει ενημερώσει για τίποτα. Θα χρειαστεί να πληρώνουμε δασμούς για να πάνε τα προϊόντα μας στην Ευρώπη, τι θα συμβεί με μας; Θέλουμε κάποιον να μας πει. Δε θέλουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν, πριν προσχωρήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Χρήστος Μίσος, αγρότης που βοηθάει στην οικογενειακή επιχείρηση στο χωριό Ξυλοφάγου της Λάρνακας Κύπρου, φημισμένη για τις πατάτες της- μια εκλεκτή κυπριακή εξαγωγή-.

Τη στιγμή που Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία προσπαθούν να βρουν λύση για το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, υπό τον φόβο παλινδρόμησης θρησκευτικών και εθνοτικών διαφορών που είχαν ταλαιπωρήσει την περιοχή τις προηγούμενες δεκαετίες, ένα άλλο νησί στην ανατολική άκρη της ηπείρου, η Κύπρος αναρωτιέται τι θα ισχύει μετά το Brexit. Υπενθυμίζεται ότι σε τμήμα της Κύπρου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση της Μεγάλης Βρετανίας. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας απόσυρσης με την ΕΕ, που στη συνέχεια απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο, το έδαφος αυτό θα παρέμενε συνδεδεμένο με το μπλοκ στο πλαίσιο τελωνειακής ένωσης.

Χωρίς συμφωνία, το κομμάτι αυτό της Κύπρου, θα μπορούσε να τεθεί σε νομικό κενό όσον αφορά στις καλλιέργειες. Το εμπόριο είναι αρμοδιότητα της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί διμερώς μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου.

Κάτοικοι της Κύπρου λένε ότι βρίσκονται στο σκοτάδι. «Όλη η ζωή μας, όλες οι δουλειές μας, οι οικογένειές μας, βρίσκονται στη βάση, έτσι δεν ξέρουμε τι μας περιμένει στο μέλλον».

«Είναι αναπόφευκτο ότι θα έχουμε κάποιες αρνητικές εξελίξεις, στο εμπόριο, στο εμπόριο αγαθών, στο εμπόριο υπηρεσιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου. «Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, θα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τελωνειακούς ελέγχους για το εμπόριο αγαθών».

Οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, είπε, ήταν μια "ειδική περίπτωση".

«Είμαστε όπως λένε όπως το Βατικανό, ένα κράτος μέσα σε ένα κράτος", δήλωσε ο Χριστόφης Κασιούρης, ο κοινοτικός ηγέτης της Ορμήχιας, μια κοινότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι ανώτεροι υπάλληλοι της ΕΕ λένε ότι το ζήτημα είναι περίπλοκο από νομικής απόψεως, αλλά ο υπερβολικός στόχος τους είναι να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει διακοπή.

Η Βρετανία και η Κύπρος επιθυμούν να τονίσουν την πρόθεσή τους να κάνουν οποιαδήποτε μετάβαση όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη, παρόλο που προσπαθούν ακόμα να βρουν τρόπους.