Συγγνώμη Ταγιάνι για τη δήλωση περί Μουσολίνι

«Είμαι πάντα ακλόνητος αντιφασίστας»

«Ακλόνητος» αντιφασίστας δηλώνει ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για τη δήλωση ότι «ο Μουσολίνι έκανε μερικά θετικά πράγματα επί των ημερών του».

Σε δήλωση-απολογία για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκαθάρισε πως:

Ως πεπεισμένος αντιφασίστας, ζητώ συγνώμη από όλους όσους μπορεί να έχουν προσβληθεί από αυτά που είπα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουν να δικαιολογήσουν ή να υποβαθμίσου ένα αντιδημοκρατικό και ολοκληρωτικό καθεστώς.

Στη συνέχεια τόνισε πως «είμαι βαθιά λυπημένος που, παρά την προσωπική και πολιτική ιστορία μου, μερικοί μπορεί να αισθάνονται ότι θα επέλεγα να είμαι επιεικής σε σχέση με το φασισμό. Είμαι πάντα ακλόνητος αντιφασίστας. Πάντα τόνιζα ότι ο Μουσολίνι και ο φασισμός ήταν το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία του περασμένου αιώνα, χωρίς καμία διάκριση».

Επίσης μέσω Twitter, ο Ταγιάνι ανταπάντησε «ντροπή σε όσους διαστρεβλώνουν όσα υποτίθεται πως είπα. Πάντα ήμουν πεπεισμένος αντιφασίστας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να υπονοεί κάτι άλλο», πρόσθεσε.

Τι έχει συμβεί με τον Ταγιάνι

Μιλώντας στο talk show «La Zanzara» («Το Κουνούπι»), μια αμφιλεγόμενη εκπομπή οι συντελεστές της οποίας έχουν αποκτήσει φήμη για την ικανότητά τους να εκμαιεύουν πολιτικά μη ορθές δηλώσεις από τους καλεσμένους τους, ο Ταγιάνι είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες:

«Πριν κηρύξει πόλεμο εναντίον όλου του κόσμου, μιμούμενος τον [δικτάτορα της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφο] Χίτλερ· πριν να θεσπίσει τους ρατσιστικούς νόμους· πριν από την τραγική υπόθεση Ματεότι, έκανε μερικά θετικά πράγματα, έφτιαξε υποδομές στη χώρα μας».

Το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 ως το 1943.

Οι ρατσιστικοί νόμοι θεσπίστηκαν το 1938.

Η Ιταλία μπήκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας, το 1940.