Η Άγγελα Μέρκελ θα αποχωρήσει μετά τις Ευρωεκλογές

Προβλέπει ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ

Μέρκελ

Την αποχώρηση της 'Αγγελα Μέρκελ από την Καγκελαρία μετά τις ευρωεκλογές και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στην κορυφή των ευρωπαϊκών θεσμών προεξοφλεί ο αρχηγών των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και δηλώνει ότι το κόμμα του είναι - υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις - «έτοιμο να κυβερνήσει». 

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην έκδοση Σαββατοκύριακου της εφημερίδας «Handelsblatt», ο κ. Λίντνερ θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο την ολοκλήρωση της θητείας του «μεγάλου συνασπισμού», με την αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να διαδέχεται την κυρία Μέρκελ στην Καγκελαρία. 

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα λάβει τότε δισεκατομμύρια για τα δικά του σχέδια, προκειμένου να εξαγοραστεί η συγκατάθεσή του. Για τους φορολογούμενους θα ήταν φθηνότερο να γίνονταν νέες εκλογές», δηλώνει ο κ. Λίντνερ, ο οποίος πάντως επισημαίνει ότι αν και η 'Αγγελα Μέρκελ έχει πιο προοδευτικές θέσεις στα κοινωνικά θέματα, ο ίδιος έχει μεγαλύτερη ταύτιση απόψεων με τη νέα αρχηγό του CDU, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική για το προσφυγικό. 

«Λέγαμε πάντα ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού μια προσωρινή επανεισαγωγή των κανόνων του Δουβλίνου. Η επαναπροώθηση αιτούντων ασύλου σε χώρες της Ε.Ε. από τα γερμανικά σύνορα θα πρέπει να θεωρείται εφικτή ως ύστατη λύση», τονίζει, αλλά διευκρινίζει ότι «το ζήτημα με την κυρία Μέρκελ δεν αφορά την ίδια ως άτομο, αλλά το γεγονός ότι έχει μείνει πάρα πολλά χρόνια στην κυβέρνηση».  Είναι θετικό το γεγονός ότι τόσο το CDU όσο και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Πράσινοι έχουν νέα πρόσωπα στην ηγεσία τους, προσθέτει.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το κόμμα του θα ήταν έτοιμο να συμμετάσχει σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Λίντνερ απαντά καταφατικά, τονίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο με πραγματικές δεσμεύσεις για αλλαγή πολιτικής. Υπογραμμίζει όμως ταυτόχρονα ότι το FDP δεν θα διστάσει να αποχωρήσει και πάλι από διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, αν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top