Μιλάτε στο FaceΤime; Μπορεί να σας ακούσουν

Σφάλμα στο λογισμικό παραδέχθηκε η Apple

Είστε fan του FaceTime και συνηθίζετε να μιλάτε με φίλους και αγαπημένους σας με βιντεοκλήσεις. Ε… μάλλον θα πρέπει να το σκεφτείτε και δεύτερη φορά, καθώς η Apple παραδέχθηκε ότι υπάρχει σφάλμα στο λογισμικό της εφαρμογής και πιθανόν κάποιος τρίτος να κρυφακούει τη συνομιλίας σας. 

Μάλιστα οι χρήστες που καλούν από iPhone κάποιον άλλο, ο οποίος έχει επίσης iPhone μπορούν να κρυφακούν ακόμα κι αυτό το δεύτερο τηλέφωνο καλεί και δεν απαντά. 

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, που το τηλέφωνο… στόχος μπορεί να στείλει βίντεο του χρήστη χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. 

Ήδη η Appla, όπως ανακοίνωσε, έχει ετοιμάσει μια διόρθωση και μια σχετική ενημέρωση ασφαλείας του λογισμικού, η οποία θα είναι διαθέσιμη αυτή την εβδομάδα και προς το παρόν έχει απενεργοποιήσει τη δυνατότητα ομαδικών κλήσεων μέσω του FaceTime.

Σύμφωνα με το BBC και το Reuters, το κενό ασφαλείας υπάρχει όταν και οι δύο χρήστες του iPhone «τρέχουν» την έκδοση 12.1 ή νεότερη του συστήματος iOS.

Κάποιος τρίτος μπορεί να κρυφακούσει τη συνομιλία όταν το λογισμικό που εμπλέκεται στην πραγματοποίηση της ομαδικής βιντεοκλήσης ενεργοποιεί το μικρόφωνο του τηλεφώνου, ακόμα κι αν ο χρήστης δεν έχει αποδεχθεί την κλήση. Η λαθροακρόαση σταματά μόνη της όταν ο χρήστης δεν απαντήσει μετά από πολλές κλήσεις. 

Επίσης, αν ο χρήστης πατήσει το πλαϊνό πλήκτρο του iPhone για να μπλοκάρει την κλήση, τότε μπορεί να αποσταλεί βίντεο σε αυτόν που καλεί χωρίς να το ξέρει ο αποδέκτης της κλήσης. 

Το σφάλμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους χρήστες του iPhone και έχει γίνει θέμα στα social media. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσι, πρότεινε στους χρήστες να απενεργοποιήσουν εντελώς τη λειτουργία του FaceTime μέσω των ρυθμίσεων του τηλεφώνου.