Σε ποια διάσημη πόλη οι εκπαιδευτικοί απεργούν 1η φορά μετά από 30 χρόνια

Κατεβαίνουν στους δρόμους για τους μαθητές τους

Στους δρόμους για πρώτη φορά μετά από 30 ολόκληρα χρόνια κατεβαίνουν πάνω από 30.000 εκπαιδευτικοί του Λος Άντζελες, απαιτώντας καλύτερα σχολεία για τους μαθητές τους αλλά και καλύτερες συνθήκες για τους ίδιους.

Το συνδικάτο (UTLA) United Teachers Los Angeles, ζητά ζητεί αυξήσεις μισθών 6,5%, περισσότερες βιβλιοθήκες, περισσότερους συμβούλους και νοσοκόμες στις σχολικές εγκαταστάσεις, μικρότερες τάξεις με λιγότερους μαθητές, λιγότερα τεστ και μορατόριο στη δημιουργία νέων σχολείων επιλογής (charter schools).

«Αυτή είναι η στιγμή μας. Αυτό είναι το κίνημά μας. Εκφράζεται αλληλεγγύη από το Λος Άντζελες μέχρι το Λονδίνο, από το Παλμς ως το Πουέρτο Ρίκο. (...) Με την αφοσίωση και το πάθος που φέρνουμε μαζί μας οι εκπαιδευτικοί καθημερινά στην τάξη, θα  κατέβουμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε τα σχολεία που αξίζουν οι μαθητές μας!», ανέφερε το UTLA μέσω Twitter, μετατρέποντας τη φράση «τα σχολεία που αξίζουν οι μαθητές μας» στην ετικέτα #schoolsourstudentsdeserve.

24ωρη απεργία σήμερα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές

Στα αιτήματα των δασκάλων απάντησαν οι διαπραγματευτές της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης της Κομητείας του Λος Άντζελες, αντιπροτείνοντας αυξήσεις 6% με αναδρομική ισχύ, καθώς και μια επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για προσλήψεις επιπλέον προσωπικού και για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Όμως οι συνδικαλιστές απάντησαν ότι η πρόταση που υποβλήθηκε ήταν «προσβλητική» και οι δύο πλευρές διέκοψαν κάθε επαφή από την Παρασκευή.

Το UTLA σκόπευε αρχικά να καλέσει στην απεργία την περασμένη εβδομάδα, αλλά την ανέβαλε για σήμερα διότι η περιφέρεια δεν είχε λάβει την ειδοποίηση ότι θα γινόταν κινητοποίηση 10 ημέρες πριν, όπως προβλέπεται.

Οι αρχές κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς να μην απεργήσουν, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό θα πλήξει τους 600.000 μαθητές που μόλις επέστρεψαν από τις χειμερινές διακοπές και ιδίως γονείς που ανήκουν στην εργατική τάξη, που θα δυσκολευτούν να προσλάβουν μπέιμπι-σίτερς για την κινητοποίηση. Η απεργία «θα πλήξει τους μαθητές, τις οικογένειες και τις κοινότητες που υπηρετούμε», ανέφερε.