Νόμπελ Ειρήνης: Συγκινούν ο «γιατρός θαύμα» και η πρώην σκλάβα του σεξ

Δάκρυα χαράς σε μια φαντασμαγορική τελετή βράβευσης

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2018 παρέλαβαν ο Ντένις Μουκουέγκε, γνωστός ως «γιατρός θαύμα» και η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ των Τζιχαντιστών.

Σε μια υπερπολυτελή και συγκινητική τελετή με λουλούδια και μουσική, ο 65χρονος γυναικολόγος και η 25χρονη Ιρακινή, καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που σηκώθηκε όρθιο προκειμένου να τους τιμήσει.

Δάκρυα και επευφημίες κυριάρχησαν στο δημαρχείο του Όσλο, όπου οι δύο νομπελίστες ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει την αδιαφορία και να προστατεύσει τα θύματα σεξουαλικής βίας.

Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ, παρέλαβαν το βραβείο τους από την πρόεδρο της Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, η οποία χαιρέτισε «δύο από τις πιο ισχυρές φωνές του κόσμου σήμερα» κατά της καταπίεσης των γυναικών.

O ήρωας γυναικολόγος και η μαχήτρια Γιαζίντι. Φωτογραφία:Christian Lutz/ Associated Press

 

 

Ποιος είναι ο 63χρονος «γιατρός θαύμα» που έχει σώσει χιλιάδες γυναίκες θύματα βιασμών

Ο 63χρονος γυναικολόγος από το Κονγκό, ίδρυσε το νοσοκομείο Panzi στην ανατολική Δημοκρατική Πόλη του Κονγκό πριν από 20 χρόνια.

Αφορμή, υπήρξε η πρώτη σοκαριστική εμπειρία που είχε, από μια γυναίκα η οποία βιάστηκε ομαδικά και στη συνέχεια ακρωτηριάστηκε από ένοπλους άνδρες.

Ποιος είναι ο «γιατρός θαύμα» που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης

Ο Ντένις Μουκουέγκε, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο BBC, είχε αποκαλύψει πως η συγκεκριμένη γυναίκα όχι μόνο είχε βιαστεί, αλλά είχε σφαίρες από όπλα στα γεννητικά της όργανα και τους μηρούς της.

Ντένις Μουκουέγκε, ο γιατρός θαύμα, στον οποίο οφείλουν τη ζωή τους χιλιάδες γυναίκες.Φωτογραφία:Christian Lutz/ Associated Press

Είκοσι χρόνια μετά, το νοσοκομείο έχει φτάσει στο σημείο να θεραπεύει πάνω από 3.500 γυναίκες τον χρόνο. Είναι φορές, που ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, κάνει περισσότερες από 10 επεμβάσεις την ημέρα.

Σε μια τέτοια τον πέτυχε και η ανακοίνωση της είδησης ότι κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης.

«Μωρά, κορίτσια, νεαρές γυναίκες, μητέρες, γιαγιάδες, καθώς και άνδρες και αγόρια, βιάζονται με βίαιο τρόπο, συχνά δημόσια και ομαδικά, με καιόμενο πλαστικό ή με συστρεφόμενα αντικείμενα στα γεννητικά τους όργανα», είπε κατά την παραλαβή του βραβείο του o 65χρονος γυναικολόγος, που έχει μια συγκλονιστική ιστορία ζωής.

Ποια είναι η 25χρονη πρώην «σκλάβα του σεξ»

Η Νάντια Μουράντ είναι η γυναίκα που πήγε στην κόλαση και επέστρεψε, δίνοντας σκληρή μάχη για τη ζωή της.

Το 2014, αιχμαλωτίστηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού κράτους οι οποίοι «άλωσαν» την περιοχή του βόρειου Ιράκ όπου ζούσε με την οικογένειά της, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Από σκλάβα του σεξ,νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης–Η ιστορία της Nάντια Μουράντ

H 25χρονη Νάντια Μουράντ.Φωτογραφία: Francois Mori/ Associated Press

Οι τζιχαντιστές σκότωσαν όλους όσοι αρνήθηκαν να ορκιστούν πίστη στο Ισλάμ, ανάμεσά τους τη μητέρα της και τους έξι αδερφούς της.

Επί τρείς ολόκληρους μήνες, υπέφερε απίστευτα βασανιστήρια καθώς τη μετέτρεψαν σε σκλάβα του σεξ.

Την αγόρασαν και την πούλησαν δεκάδες φορές, ενώ κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, τη χτυπούσαν και τη βίαζαν.

Τον Νοέμβριο του 2014 κατάφερε να αποδράσει, αλλά δεν πρόλαβε να πάει μακριά, καθώς ένας από τους φρουρούς την πρόλαβε.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς των Τζιχαντιστών, αν μια αιχμάλωτη γυναίκα κατάφερνε να αποδράσει, γινόταν αιτία πολέμου. Για να την τιμωρήσουν, τη μετέφεραν σε ένα κελί και τη βίασαν όλα τα μέλη του στρατοπέδου.

Οι στρατιώτες αποκαλούσαν αυτή την πρακτική «σεξουαλική Τζιχάντ».

Μετά από αυτό, η ίδια εξομολογήθηκε πως δε σκέφτηκε ούτε στιγμή ξανά να αποδράσει.

Στο τέλος κατάφερε να ξεφύγει και σήμερα μάχεται σήμερα ώστε οι διώξεις του λαού της να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

Με δακρυσμένα μάτια μίλησε για τουλάχιστον 3.000, όπως είπε, γυναίκες και παιδιά που παραμένουν στα χέρια του ΙΚ.

«Είναι αδιανόητο πως η συνείδηση των ηγετών 195 χωρών δεν έχει κινητοποιηθεί για την απελευθέρωση αυτών των κοριτσιών» είπε σε μια ομιλία στα κουρδικά. «Αν επρόκειτο για μια εμπορική συμφωνία, για ένα κοίτασμα πετρελαίου ή για ένα φορτίο όπλων, είμαστε σίγουροι ότι δεν επρόκειτο να φειστούν προσπαθειών για την απελευθέρωσή τους».

Και η Αμάλ Κλούνεϊ ήταν εκεί

«Το παρών» στη βράβευση έδωσε και η Αμάλ Κλούνεϊ. Η σύζυγος του Τζωρτζ Κλούνεϊ που είναι δικηγόρος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν από την αρχή στο πλευρό της Νάντια Μουράντ.

Nάντια Μουράντ και Αμάλ Κλούνεϊ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2017. Φωτογραφία:Mary Altaffer/Associated Press

Τα υπόλοιπα βραβεία Νόμπελ θα απονεμηθούν σήμερα στη Στοκχόλμη, με την εξαίρεση εκείνου της Λογοτεχνίας που μεταφέρθηκε για το 2019 εξαιτίας ενός σκανδάλου για βιασμό που συγκλόνισε τη σουηδική Ακαδημία.

Το βραβείο αποτελείται από ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μια επιταγή εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (871.000 ευρώ).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top