Αλβανία: "Ρεσιτάλ ανθελληνισμού" στα βιβλία της Γεωγραφίας

Η προπαγάνδα διδάσκεται στα σχολεία

Γνωρίζατε ότι ο ποταμός Άραχθος ο οποίος καταλήγει στην Άρτα καθορίζει και τα πραγματικά σύνορα της Αλβανίας; Όχι; Κι όμως αυτό κι άλλα πολλά διδάσκονται οι μαθητές της γειτονικής χώρας. 

Απορία πάντα σε όλα τα ρεπορτάζ που κάνουμε για τους γείτονες μας είναι "γιατί τόσος ανθελληνισμός". Η απάντηση δόθηκε σήμερα μόλις ήρθαν στα χέρια μας τα σχολικά τους βιβλία.

Είναι το βιβλίο της γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην Αλβανία. Ξεφυλλίζοντας το φτάνουμε στη σελίδα  4 με τίτλο "Ο χάρτης των κομματιασμένων εδαφών μας". Τα παιδιά λοιπόν μαθαίνουν για τα πραγματικά, όπως θεωρούν εκείνοι, σύνορα τους, με την διακεκομμένη γραμμή να περνά από Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσοβο, Σκόπια,  Φλώρινα, Γιάννενα και καταλήγει στην Άρτα, συμπεριλαμβανομένης και της Κέρκυρας.

Ενώ κάτω αριστερά, εκεί που ξεκινάει το Ιόνιο γράφουν : "Η θάλασσα μας".

Στη σελίδα 5 έχουν κομματιάσει μόνοι τους τα εδάφη ώστε να αποτυπωθεί στο μυαλό των παιδιών, ηλικίας από 11 - 18 ετών,  ότι αυτές οι περιοχές τους ανήκουν.

Σε αντίθεση με τα ελληνικά σχολικά βιβλία όπου δεν υπάρχει πουθενά αναφορά σε "Βόρεια Ήπειρο", ως ένδειξη καλής γειτονίας.

Υπό κατάληψη θεωρούν σχεδόν όλη την Ήπειρο. Μάλιστα σε άλλο βιβλίο τους έχουν προσθέσει εικόνες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας γράφοντας σε παρένθεση "Τσαμουριά".

«Τα σύνορα φτάνουν μέχρι το ποτάμι της Άρτας, στον Άραχθο. Όλη την περιοχή αυτήν την ονομάζουν Τσαμουριά και τη θεωρούν δική τους. Τα σχολεία φτιάχνουν συνειδήσεις και  μετά έχουμε όλα αυτά τα προκλητικά», εξηγεί ο σύμβουλος εκπαίδευσης Προξενείου Β. Ηπείρου, Παναγιώτης Γεωργίου. 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top