Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι τα τρόφιμα που θα καταλήγουν στα σκουπίδια θα αυξηθούν παγκοσμίως κατά σχεδόν ένα τρίτο.
Η έρευνα-σοκ, που «βγήκε» στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει πως η αξία των τροφίμων που θα πετιούνται στα σκουπίδια θα αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο αριθμός των απορριμμάτων προβλέπεται να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, λόγω της μεγάλης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και τις αλλαγές των συνηθειών στα αναπτυσσόμενα κράτη.
Σήμερα περίπου ένα τρίτο των τροφίμων σε όλο τον κόσμο πάει χαμένο ή πετιέται ετησίως. Σήμερα πετάμε 1,6 δισεκατ. τόνους τροφίμων ετησίως, αξίας περίπου 1,2 τρισεκατ. δολαρίων.
Ο ΟΗΕ θέλοντας να μειώσει αυτόν τραγικό αριθμό των σκουπιδιών έχει θέσει στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ της απώλειας και της απόρριψης τροφίμων έως το 2030. Μελέτη όμως του Boston Consulting Group (BCG) αποκαλύπτει ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, θα αυξηθεί σε 2,1 δισεκατομμύρια τόνους η ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια ετησίως.
Ο Έσμπεν Χέγκνσολτ, ένας από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation για το θέμα:
«Προβλέπουμε μια πραγματική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ποσότητες των απορριμμάτων και οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν είναι σοβαρές αν δεν αλλάξουμε πορεία. Όταν αγωνιζόμαστε κατά της απώλειας και της απόρριψης τροφίμων, αγωνιζόμαστε ταυτοχρόνως κατά της πείνας, της φτώχειας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σε μεγάλο μέρος της η αύξηση της ποσότητας των τροφίμων που πετιούνται μπορεί να αποδοθεί στη διόγκωση του παγκόσμιου πληθυσμού --περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερα σκουπίδια».