Ο Ζάεφ πανηγυρίζει για την κατοχύρωση της «Μακεδονίας»

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ενόψει του δημοψηφίσματος, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός  Ζόραν Ζάεφ πανηγυρίζει για την αναγνώριση της γλώσσας της χώρας του, ως μακεδονική, από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας με tweet του τονίζει πως με τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε, όλες οι επικοινωνίες μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και των μελών της Ε.Ε θα μεταφράζονται και θα διερμηνεύονται στα «Μακεδονικά» ως επίσημη και αναγνωρισμένη γλώσσα σε μια περιοχή στην οποία ζουν 500 εκατ. κάτοικοι».

Σε άλλο του tweet ανέφερε πως με την είσοδο στο ΝΑΤΟ, η «Μακεδονική» ασφάλεια είναι βέβαιο και η εδαφική ακεραιότητα εξασφαλισμένη.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με επιστολή του προς την ΠΓΔΜ ανακοίνωσε τις προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, υιοθέτηση και εφαρμογή εσωτερικών διαδικασιών για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη επίβλεψη των υπηρεσιών πληροφοριών και των δυνάμεων ασφαλείας, την επανεξέταση των εσωτερικών διαδικασιών για την ανάπτυξη Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικά κ.ά είναι μόνο μερικές από τις οδηγίες και τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ, τις οποίες τα Σκόπια θα πρέπει να ολοκληρώσουν εντός 18 μηνών.

Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, τα Υπουργεία θα πρέπει να εκπληρώσουν πολλούς οικονομικούς, πολιτικούς και δικαστικούς όρους, καθώς και μια σειρά θεμάτων ασφαλείας μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Η επιστολή του ΓΓ του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει πολυάριθμα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η ΠΓΔΜ, πολλά από τα οποία αφορούν το πεδίο της άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, υπάρχει ρητή αναφορά ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα πιθανά συνταγματικά και νομικά εμπόδια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη σε επιχειρήσεις συλλογικής ασφάλειας, καθώς και ότι όλες οι στρατηγικές οδηγίες για την ανάπτυξη, εξέλιξη και λειτουργία της Εθνικής Άμυνας και των δυνατοτήτων της χώρας βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με τα όσα προβλέπει το ΝΑΤΟ.

Μία από τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ είναι ότι το Υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων θα πρέπει να ξεκινήσει την πραγματοποίηση σχεδιών για την αναδιαμόρφωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μπορούν σύντομα να συνεισφέρουν σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές.

Επίσης, η ΠΓΔΜ θα πρέπει να τηρεί το προβλεπόμενο ποσοστό επί της εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα.

Η ΠΓΔΜ και το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα και οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν αφού η ένταξη επικυρωθεί από τα κράτη μέλη και τα Σκόπια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top