Σιάτλ: Οι δραματικοί διάλογοι του αεροπειρατή με τον πύργο ελέγχου

Ο μηχανικός που έκλεψε το αεροσκάφος είχε αυτοκτονικές τάσεις

Συγκλονιστικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στον πύργο ελέγχου και τον άνδρα που έκλεψε αεροσκάφος και το έριξε σε νησί στο Σιάτλ που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. 

Ο 29χρονος, ο οποίος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό σε ποια αεροπορική εταιρεία εργαζόταν, έκλεψε ένα Horizon Air Q400 της Alaska Airlines, χωρίς επιβάτες και μετά από μιάμιση ώρα πτήσης το έριξε σε μικρό αραιοκατοικημένο νησί. 

Αρχικά σήμανε συναγερμός ότι μπορεί να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, γι’ αυτό κι απογειώθηκαν αμέσως δύο μαχητικά αεροσκάφη, όμως οι αρχικές υποψίες διαψεύστηκαν, καθώς ο νεαρός… αεροπειρατής είχε συνεχή επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου. 

Οι αρχές πιστεύουν ότι είχε αυτοκτονικές τάσεις, ενώ οι ελεγκτές στον πύργο ελέγχου προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν να προσγειώσει το αεροσκάφος. 

«Συγχαρητήρια, τα κατάφερες, ας προσπαθήσουμε τώρα να προσγειώσουμε με ασφάλεια αυτό το αεροσκάφος και να μην βλάψουμε κανένα στο έδαφος», του λένε κάποια στιγμή από τον πύργο ελέγχου. 

«Εντάξει... Δεν ξέρω! Δε θέλω. Ήλπιζα κατά κάποιο τρόπο ότι αυτό θα ήταν», ακούγεται να απαντά γελώντας ο 29χρονος.

Κάποια στιγμή ζητά συγγνώμη από τους ελεγκτές εναέρια κυκλοφορίας και συνεχίζει:

«Ελπίζω να μην καταστρέψει τη μέρα σας αυτό». 

Ένας υπάλληλος τον ρωτά αν ξέρει να πιλοτάρει αεροσκάφος κι εκείνος τους απαντά:

«Έχω παίξει video game, ξέρω τι κάνω».

Οι ελεγκτές του ζητούσαν να τους πει σε τι ύψος πετούσε κι αν είχε θέμα με την ορατότητα, ενώ εκείνος αρκετά συχνά τους έλεγε ότι θέλει να δουν ένα βουνό της περιοχής και αν ξέρουν τι καιρό κάνει εκεί. 

«Έχω αρκετά καύσιμα να πάω μέχρι εκεί...», τους λέει και μετά από λίγο διαπιστώνει: «Καταναλώθηκαν πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμουν».

Οι ελεγκτές, αλλά και πιλότοι του προτείνουν διάφορες λύσεις για να προσγειωθεί και του αναφέρουν ότι προσπαθούν να τον κρατήσουν μακριά από άλλα αεροσκάφη που πετούν στην ίδια περιοχή. 

«Ναι, ναι, δεν θέλω να τα κάνω θάλασσα», τους λέει εκείνος και συνεχίζει:

«Πολλοί ενδιαφέρονται για εμένα. Θα απογοητευτούν αν μάθουν ότι το έκανα αυτό. Θα ήθελα να τους ζητήσω συγγνώμη. Είμαι απλά ένας διαλυμένος τύπος, δεν το ήξερα μέχρι τώρα...».