Ανακαλύφθηκε μυστηριώδης αιγυπτιακή σαρκοφάγος - Γιατί δεν την ανοίγουν;

Τι προκαλεί εντύπωση στους αρχαιολόγους

Μυστηριώδης αιγυπτιακή σαρκοφάγος, μήκους περίπου 2,5 μέτρων, ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας, η οποία χρονολογείται προ 2.000 ετών, σύμφωνα με την «Sun». 

19 Οκτωβρίου 2012: Μια ξύλινη σαρκοφάγος παρουσιάζεται στο Μουσείο Πεν, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

Οι ειδικοί λένε ότι η σαρκοφάγος είναι τοποθετημένη σε μαύρο γρανίτη, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που βρέθηκε ποτέ. Ο τάφος χρονολογείται στην Πτολεμαϊκή περίοδο, η οποία καλύπτει το διάστημα μεταξύ 305 π.Χ. και του 30 π.Χ.

Οι διαστάσεις της σαρκοφάγου είναι: 2,7 μ. μήκος, 1,5 μ. πλάτος και 1,8 μ. ύψος. Αυτό που κάνει εντύπωση τους αρχαιολόγους που ασχολήθηκαν με την ανασκαφή, είναι το μέγεθος της σαρκοφάγου καθώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν συνήθως πιο μικροκαμωμένοι από τους σύγχρονους άνδρες. (Το μέσο ύψος ενός αρχαίου Αιγυπτίου ήταν γύρω στο 1,5 μ.).

21 Ιουνίου 2016: Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αρχαιοτήτων αποκαλύπτουν την πρόσοψη σαρκοφάγου κατά την άφιξή της στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο της Αιγύπτου

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι η σαρκοφάγος καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα κονιάματος (μπορεί να είναι άμμος, νερό και κάποιο υλικό που τα συνδέει αυτά), που σημαίνει ότι το φέρετρο δεν έχει ανοίξει ποτέ από τη στιγμή που θάφτηκε.

Ο τάφος περιείχε επίσης μια προτομή άγνωστου ανθρώπου, η οποία μπορεί να είναι το πρόσωπο μέσα στη σαρκοφάγο.

2009: Ο αρχηγός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass, απομακρύνει με το πινέλο του την άμμο για να αποκαλύψει ξύλινη σαρκοφάγο, μια από τις οκτώ που βρέθηκαν μέσα σε μια 26η Δυναστεία σπηλιά με σαρκοφάγους την αρχαία νεκρόπολη του Σακκάρα

Το ζήτημα τώρα είναι αν οι επιστήμονες θα πάρουν τη σημαντική απόφαση να ανοίξουν τη σαρκοφάγο ή όχι. Μπορεί να εξετάσουν το περιεχόμενο χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ .

«Ο μόνος αληθινός τρόπος για να αποκαλύψεις όλα τα μυστικά αυτής της σαρκοφάγου είναι να την ανοίξεις» σημειώνει στο δημοσίευμά της η “Sun”, η οποία υπενθυμίζει ότι «η ιστορία λέει πως το άνοιγμα αρχαίων τάφων μπορεί να είναι επικίνδυνη επιχείρηση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η "κατάρα των Φαραώ" γυρνά σε οποιονδήποτε διαταράσσει τη μούμια ενός αρχαίου Αιγύπτιου προσώπου.