Ξεσπάθωσαν κατά της Τουρκίας στο Κογκρέσο: Είναι εχθρός μας και όχι σύμμαχος!

Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως τα F-35 δεν πρέπει να δοθούν γιατί θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας

To βίντεο αναρτήθηκε στο twitter του εξόριστου Τούρκος δημοσιογράφου, Abdullah Bozkurt

Αντιτουρκικό μέτωπο έχει σχηματιστεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, Μπραντ Σέρμαν, μιλώντας στη συζήτηση για το θέμα της αποστολής των F-35 στην Τουρκία, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να μην «ξεπαγώσει» την πώληση.

«Δεν είναι όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά των τρομοκρατών. Είναι όπλα που θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας» είπε ο αμερικανός γερουσιαστής, ευχόμενος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραμείνει τουλάχιστον ουδέτερο, όταν το Κογκρέσο θα αποφασίσει «για την μνήμη των εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδέων και Σύρων θυμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα».

Κατά της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε και ο γερουσιαστής Ντάνα Ροχραμπάχερ αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας, εχθρό των ΗΠΑ.

«Χαίρομαι που πλέον έχουμε μια κυβέρνηση και έναν υπουργό όπως εσείς, που ξέρουν ότι δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους εχθρούς σαν να είναι φίλοι μας. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς ως εχθρούς και τους φίλους ως φίλους, όχι το αντίθετο. Ήλπιζα ότι θα στηρίζαμε τους Κούρδους. Ο Ερντογάν έχει γίνει εχθρός μας. Δεν είναι φίλος μας» είπε.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, τα «άκουσε» και από τον γερουσιαστή Άλμπιο Σάιρς.

«Ελπίζω να μην σκέφτεστε να τους δώσετε τα F-35 στο μέλλον. Δίνουμε, δίνουμε, δίνουμε και μας χαστουκίζουν όταν τους χρειαζόμαστε!» είπε.

Επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε και ένας ακόμη γερουσιαστής, ο Κρις Σμιθ. Ζήτησε από τον Πομπέο να εντάξει την Τουρκία στις χώρες «ιδιαίτερης ανησυχίας», όσον αφορά τα θρησκευτικά δικαιώματα, εξ αιτίας «όσων έχει κάνει επί πολλά χρόνια σε βάρος των Ορθοδόξων και πολλών άλλων».

Τέλος, ο δημοκρατικός βουλευτής της Πενσυλβάνιας Σκοτ Πέρι είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό: «Αγαπώ τον τουρκικό λαό, αλλά δε δείχνω καμιά εύνοια με το καθεστώς Ερντογάν. Νομίζω δεν είναι θέμα αν, αλλά πότε θα αλλάξουμε τη στρατηγική μας».

Πομπέο: Δεν έχουμε αποφασίσει για τα F-35

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία δεν θα τους αποκτήσει.

Αναφερόμενος στα F-35 είπε πως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα δοθούν στην Τουρκία.

«Η Τουρκία σκέφτεται να αγοράσει ρωσικά Sukhoi αν η Ουάσινγκτον “παγώσει” τα F-35»

Το ενδεχόμενο να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-57 εξετάζει η Άγκυρα, αν «ναυαγήσει» η υπόθεση της αγοράς των F-35 από τις ΗΠΑ.

Αυτό αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Οι δύο χώρες (Τουρκία και Ρωσία) είχαν υπογράψει τον περασμένο Δεκέμβριο συμφωνία για την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα, κάτι που «εξόργισε» τις ΗΠΑ.