157,2 εκατομμύρια δολάρια πωλήθηκε πίνακας του Μοντιλιάνι

Είναι ο τέταρτος πιο ακριβός πίνακας της ιστορίας

Τα 157,2 εκατομμυρία δολάρια "έπιασε" ο πίνακας του ιταλού ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι, «Nu couche». Η πώληση έγινε μέσω του διάσημου οίκου Σόθμπις και το «αστρονομικό» ποσό που δαπανήθηκε για αυτόν, τον έθεσαν, ως τον τέταρτο πιο ακριβό της ιστορίας, που πωλείται ποτέ σε δημοπρασία.

Η τιμή εκκίνησης ήταν 125 εκατομμύρια δολάρια για τους ενδιαφερόμενους συλλέκτες και σκαρφάλωσε ως τα 139. Τελικά, έφτασε τα 157,2 εκατομμύια δολάρια μαζί με τα έξοδα και τις προμήθειες της αγοραπωλησίας.

Η δημοπρασία υλοποιήθηκε τηλεφωνικά και σε αυτήν συμμετείχαν μόνο ιδιώτες συλλέκτες. Το ενδιαφέρον για τον πίνακα δεν ήταν μεγάλο, καθώς το κόστος του ήταν απαγορευτικό. Ο οίκος Σόθμπις δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αγοραστή.

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε μετά το πέρας της δημοπρασίας, ο Σάιμον Σο, συνεπικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου δημοπρασιών, στάθηκε στην σημασία και την επιτυχία της πώλησης αυτής, καθώς ο φημισμένος οίκος στα 277 χρόνια λειτουργίας του, ουδέποτε έχει πουλήσει σε αυτή την τιμή.

Ο πίνακας του 1917 ανήκει σε μια σειρά 22 έργων του καλλιτέχνη, που απεικονίζουν γυμνές γυναίκες.  Εννέα από αυτά βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών συλλεκτών.

Ο Σάιμον Σο χαρακτήρισε το έργο ακόμα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του, «διακριτικά ριζοσπαστικό», δήλώνοντας:

Ενώ έχει ρίζες στην παράδοση, αντανακλά την αλλαγή στη θέση τη γυναίκας κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Μια σύνθεση των ιστορικών αυθεντιών του γυμνού και της νέας ζωγραφικής του 20ου αιώνα, αλλά επίσης η ενσάρκωση της χειραφέτησης της γυναίκας που είναι κυρία του εαυτού της και έχει σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Το έργο αποσπά εντελώς το βλέμμα μας”.