Toύρκος Πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα αποτελεί καταφύγιο για τους εγκληματίες γκιουλενιστές»

«Είναι απαράδεκτο να προστατεύονται ενεργά μέλη της FETO που συμμετείχαν στο πραξικόπημα» - Νέα ενημέρωση: 21:20

Άστραψε και… βρόντηξε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ με αφορμή τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που παραμένουν στην Ελλάδα και κατηγορούνται από την Άγκυρα για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αφεθεί ο ένας εξ΄αυτών ελεύθερος με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε πως οι "γκιουλενιστές βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο":

"H Ελλάδα είναι γείτονάς μας, είναι μία χώρα-φίλη. O ο εχθρός της Τουρκίας, πρέπει να είναι εχθρός και της Ελλάδας. Έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται. Είναι απαράδεκτο να προστατεύονται ενεργά μέλη της FETO (γκιουλενιστές) που συμμετείχαν στο πραξικόπημα" είπε ο Γιλντιρίμ και πρόσθεσε:

"Το τελευταίο διάστημα δυστυχώς οι εγκληματίες της FETO άρχισαν να βλέπουν την Ελλάδα ως ένας ασφαλές καταφύγιο. Αυτό βλάπτει την καλή γειτονία μας και τη φιλία μας. Ελπίζω να εκδοθούν στη χώρα μας τα μέλη της οργάνωσης FETO. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας. Τα μέλη της οργάνωσης FETO ελπίζουμε να μην επηρεάσουν αρνητικά τη φιλία και τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελεύθερος ο ένας από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες»

ΟΜΕΡ ΤΣΕΛΙΚ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ»

 

Η Ελλάδα ενθαρρύνει τώρα τους πραξικοπηματίες, δηλώνει ο Υπουργός ΕΕ της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για απελευθέρωση με περιορισμούς του ενός από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Με δήλωσή του στο Twitter ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα με αυτή την ενέργειά της είναι συνένοχος στο πραξικόπημα. Υποστηρίζει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας συναγωνίζεται τώρα τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας.

Σε μια σειρά από μηνύματά του στο Twitter, ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει ότι “η Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕE φαίνεται να προστατεύει καθαρά τα μέλη της οργάνωσης FETO, που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Επιπλέον  με το να απελευθερώνει τους πραξικοπηματίες, σημαίνει ότι τώρα τους ενθαρρύνει πλέον”.

Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ ‘Το πραξικόπημα θεωρείται το πιο το πιο απάνθρωπο έγκλημα. Η Ελλάδα προστατεύοντας αυτούς τους τρομοκράτες, γίνεται συνένοχος. Ακόμη περισσότερο, έχει καταστεί ένα κράτος που επιβραβεύει πραξικοπηματίες, αφήνοντάς τους ελεύθερους”. Προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα ιστορικό οριακό σημείο με το να προστατεύει τους εχθρούς της δημοκρατίας, την ώρα που συναντώμαστε στο ίδιο τραπέζι σε διεθνές επίπεδο για την προστασία των δημοκρατικών αξιών. “Είναι καθαρές οι προθέσεις της Ελλάδας η οποία οργανώνει προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στις οποιες συμμετέχει και ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας της ενώ η Τουρκία έδινε σοβαρό αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες με την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας. Βλέπουμε καθαρά τις προθέσεις της”, αναφέρει. Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ “ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας ο οποίος άρχισε να συναγωνίζεται τον Υπουργό Άμυνας πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι πραξικοπηματίες. Αυτή είναι μεγαλύτερη προκλητική ενέργεια και από αυτές του Υπουργού Άμυνας”. Προσθέτει ότι “απέναντι σε αυτή την εικόνα κανείς να μην μας μιλά για δικαιοσύνη. Αυτή η εικόνα δεν είναι εικόνα δικαιοσύνης. Το παγκόσμιο δίκαιο δεν προστατεύει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα καταπατάει το δίκαιο για να προστατεύσει πραξικοπηματίες. Το διεθνές δίκαιο έχει γίνει όμηρός της για να προστατεύσει τους πραξικοπηματίες”.

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει ακόμη ότι “η Ελλάδα που συμπεριφέρεται άδικα σε κάθε επίπεδο αρέσκεται να αναφορές τύπου ‘διεθνές δίκαιο’ και ‘σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν δίνει όμως καμία σημασία όταν ενθαρρύνει και προστατεύει πραξικοπηματίες”. Προσθέτει ότι “η Ελλάδα η οποία στο παρελθόν έχει πληγωθεί στο παρελθόν από πραξικοπήματα, δεν μπορεί να δώσει εξήγηση βάσει δικαίου πώς προστατεύει τρομοκράτες που εμπλέκονται σε απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας. Δεν μπορεί να αμαυρώνει έτσι το δίκαιο. Με το δρόμο που έχει επιλέξει η Ελλάδα, διαφαίνεται ότι δεν προτιμά το δρόμο σεβασμού, δεν δίνει σημασία στο δίκαιο και αντί για τις σχέσεις καλής γειτονίας προτιμά μια άλλη στάση”.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ FETO (Με πληροφορίες από wikipedia):

 

Το Κίνημα Χιζμέτ ή Κίνημα Ζεμάτ ή Κίνημα Γκιουλέν (τουρκικά: Gülen hareketi, Gülen cemaati, Hizmet hareketi) είναι φιλελεύθερο ισλαμιστικό διεθνές θρησκευτικό και κοινωνικό κίνημα του οποίου ο ηγέτης είναι ο Τούρκος ισλαμιστής θεόλογος και ιερέας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ως βάση έχει την Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κίνημα δε διαθέτει επίσημη ονομασία ωστόσο συχνά καλείται ως Χιζμέτ (η υπηρεσία) από τους οπαδούς του, και ως Ζεμάτ (Cemaat, η κοινότητα/συνέλευση) από το ευρύ κοινό στην Τουρκία. Ο μεγαλύτερος οργανισμός υπό την αιγίδα του κινήματος είναι ο Alliance for Shared Values (συμμαχία για τις κοινές αξίες) στη Νέα Υόρκη.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ερντογάν.

 

Tης Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη