Ωρολογιακή βόμβα οι τηγανητές πατάτες - Οι οδηγίες της Ε.Ε

Προσοχή στο ακρυλαμίδιο

Δυσάρεστα νέα φέρνει η Ευρωπαική Ένωση για τις - αγαπημένες σε όλους μας - τηγανητές πατάτες. Κατά το τηγάνισμα σε  υψηλές θερμοκρασίες , σχηματίζεται μια ουσία, πολύ επικίνδυνη για την υγεία μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας.

Πατάτες τηγανισμένες στη φριτέζα ή στο τηγάνι. Μια συνηθισμένη  εικόνα, αφού δεν  υπάρχει νοικοκυρά που να μην τις  περιλαμβάνει  στο  εβδομαδιαίο οικογενειακό μενού. Μια νέα Ευρωπαική οδηγία όμως, θέτει θέμα για το καρκινογόνο ακριλαμίδιο, ανατρέποντας τον τρόπο μαγειρέματος αυτής της αγαπημένης λιχουδιάς μικρών και μεγάλων.

Το ακρυλαμύδιο είναι μια ουσία η οποία σχηματίζεται όταν αμυλούχες τροφές τηγανίζονται ή ψήνονται. Ετσι τρόφιμα όπως είναι οι πατάτες τηγανητές, τα πατατάκια, ο καφές και διάφορα βουτήματα, φρυγανιές και ψωμί περιέχουν την καρκινογόνο αυτή ουσία.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν εμείς για να φέρνουμε ...λιγότερο ακρυλαμίδιο  στο πιάτο με τις τηγανητές πατάτες μας;

Οι πατάτες να μένουν στο νερό πρώτα για αρκετή ώρα και εν συνεχεία να κόβονται για το τηγάνισμα. Και επίσης, μόλις αποκτούν ένα χρυσίζον χρώμα , τότε αμέσως να αφαιρούνται από τη φριτιέρα. Να μην τ αφήνουμε για πολύ ώρα σε υψηλή θερμοκρασία.     

Η νέα οδηγία , που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα δεν προβλέπει μόνο τον περιορισμό της καρκινογόνου ουσίας, στα συγκεκριμένα προιόντα, αλλά και σαφείς οδηγίες για τον τρόπο παραγωγής, παρασκευής ,συντήρησης και αποθήκευσής τους, από  τις μεγάλες εταιρίες τροφίμων.

 

  

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.