Ρωσία: 37 από τα θύματα της φωτιάς θα ταυτοποιηθούν μέσω DNA - Τα εγκαύματά τους απαγορεύουν την αναγνώριση

Οργή για τον θάνατο 64 ανθρώπων μέσα στο φλεγόμενο mall

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την αυριανή ημέρα εθνικού πένθους μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε εμπορικό κέντρο της πόλης Κεμέροβο και στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, εκ των οποίων 41 παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Άνδρας πηδά από το φλεγόμενο εμπορικό κέντρο – 41 συνολικά τα νεκρά παιδιά

Ο Πούτιν μετέβη στον τόπο της τραγωδίας σήμερα και υποσχέθηκε στους εξαγριωμένους κατοίκους την αυστηρή τιμωρία όσων ευθύνονται για την εγκληματική αμέλεια, που οδήγησε στην πυρκαγιά, μια από τις φονικότερες που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Κεμέροβο, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Sputnik. Πλήθος κατοίκων συγκεντρώθηκε κοντά στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης από νωρίς το πρωί, ενώ οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν εκεί για την τήρηση της τάξης εμποδίζοντας την είσοδο στο κτίριο.

Πολλοί από τους διαδηλωτές έκλαιγαν. Ο δήμαρχος της πόλης Ιλια Σερεντίουκ επιχείρησε να μιλήσει, αλλά το πλήθος τον διέκοπτε ζητώντας του να παραιτηθεί.

Πολλοί κάτοικοι του Κεμέροβο δεν πιστεύουν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων (64) και υποπτεύονται ότι εκατοντάδες είναι οι νεκροί και ότι υπάρχει συγκάλυψη, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ο Πούτιν.

Συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν ότι έχουν συντάξει μια λίστα με 85 ονόματα, κυρίως παιδιών, που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ρωσικής Επιτροπής Έρευνας, η οποία χειρίζεται υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, ενημέρωσε τον Πούτιν ότι το σύστημα συναγερμού στο εμπορικό κέντρο ήταν χαλασμένο από τις 19 Μαρτίου και ότι ένας φρουρός ασφαλείας δεν ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης για την εκκένωση του κτιρίου.

Ερωτηθείς από τον Πούτιν γιατί οι πόρτες των τριών κινηματογραφικών αιθουσών ήταν κλειδωμένες με τον κόσμο να βρίσκεται μέσα, ο Μπαστρίκιν απάντησε ότι οι αρχές το ερευνούν ακόμη, αλλά ένα σενάριο λέει ότι αυτό έγινε ώστε να μην εισέλθουν στην αίθουσα κάποιοι που δεν είχαν εισιτήριο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι περισσότεροι υπάλληλοι έφυγαν και άφησαν τα παιδιά και τους γονείς τους στην τύχη τους. Οι εργαζόμενοι εκείνοι, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του κόσμου, για την οργάνωση της επιχείρησης εκκένωσης, ήταν οι πρώτοι που το έβαλαν στα πόδια.

Θα τους αναγνωρίσουν μέσω DNA

 

Από τα 64 θύματα της φονικής πυρκαγιάς, τα 37 έχουν τέτοια εγκαύματα που απαγορεύουν την αναγνώρισή τους.

Οι συγγενείς δεν μπορούν και δεν πρέπει να τους αναγνωρίσουν, οπότε θα γίνει  εξέταση DNA.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top