Το απίστευτο καμουφλάζ της Boeing στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο: Μια ψεύτικη γειτονιά με πλαστά σπίτια και ηθοποιούς σε ρόλους κατοίκων

Με τη βοήθεια του Χόλιγουντ κατασκεύαζε βομβαρδιστικά

1944. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος μπαίνει στην τελική του φάση και τα αεροπλάνα αποτελούν την αιχμή του δόρατος στα οπλοστάσια των αντίπαλων στρατών.

Η Boeing κατασκευάζει με πυρετώδεις ρυθμούς βομβαρδιστικά Β-17, τα οποία κοστίζουν σε σημερινές τιμές περίπου 3.400.000 δολάρια το ένα, και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που θέλει να κάνει τα πάντα για να προστατέψει το εργοστάσιο της εταιρίας από ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις, επιστρατεύει τον χολυγουντιανό σκηνογράφο Τζον Στιούαρτ Ντέτλι με την εντολή να δημιουργήσει το τέλειο καμουφλάζ.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μπορείτε να δείτε στο βίντεο: Μία απόλυτα πειστική ψεύτικη γειτονιά με πλαστούς δρόμους, πεζοδρόμια, φράκτες, δέντρα, αυτοκίνητα, σπίτια και ηθοποιούς σε ρόλους κατοίκων. Την ίδια στιγμή κάτω απ' το σκηνικό 30.000 άνδρες και γυναίκες κατασκευάζουν γύρω στα 300 βομβαρδιστικά τον μήνα, για να στηρίξουν τον αγώνα της χώρας τους ενάντια στους Ναζί.

Η εικονική γειτονιά ξηλώθηκε έναν χρόνο μετά το τέλος του πολέμου, όμως το εργοστάσιο συνέχισε την παραγωγή αεροσκαφών. Τη δεκαετία μάλιστα του '60 κατασκευάστηκαν εκεί τα πρώτα Boeing 737. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν τη δεκαετία του '80 ως μηχανουργείο της εταιρίας, για να κατεδαφιστούν τελικά το 2010.

 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top