Σκοπιανό: Ο Ζάεφ μετονόμασε το αεροδρόμιο και την εθνική οδό των Σκοπίων

Ο πρωθυπουργός της FYROM δήλωσε ότι δέχεται τον γεωγραφικό προσδιορισμό

Θετικές προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού κρίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις αποφάσεις που έλαβε χθες η κυβέρνηση των Σκοπίων για μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είπε μάλιστα ότι δέχεται τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπήρξαν από πλευράς της κυβέρνησης τους, καθώς μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια δηλώσεων είπε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τον γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς όμως να προσδιορίσει τι είδους σύνθετη ονομασία αποδέχεται.

Επίσης ο ίδιος ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του για μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου που ενώνει τα σύνορα με την Ελλάδα.

 «Σήμερα η κυβέρνηση πήρε την απόφαση, με βάση της διαδικασία που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τα βόρεια με τα νότια σύνορά μας, να ονομαστεί αυτοκινητόδρομος Φιλίς και πήραμε απόφαση για το Διεθνές Αεροδρόμιο να μετονομαστεί σε Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων», δήλωσε ο Ζάεφ.

Όπως ήταν φυσικό υπήρξε έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση στην ανακοίνωση αυτή του σκοπιανού πρωθυπουργού.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την πρωτοβουλία Ζάεφ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

 

«Είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προτίθεται να ταξιδεύσει στα Σκόπια με την πρώτη αεροπορική πτήση που θα γίνει από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο που θα έχει μετονομασθεί.

 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top