Προκαλούν οι Αλβανοί με τραγούδια, αλυτρωτικές διαδηλώσεις και «Τσαμουριά»

Τσαμουριά και Θεσπρωτία, δυο λέξεις που δε λείπουν από τα προπαγανδιστικά τους τραγούδια

Με σημαία τον μεγαλοϊδεατισμό οι ακραίες φωνές στην Αλβανία εκμεταλλεύονται τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και δε χάνουν την ευκαιρία είτε με διαδηλώσεις, είτε με αναρτήσεις να θέσουν στο τραπέζι ζητήματα όπως την Τσαμουριά  και την Μεγάλη Αλβανία.

Τραγούδι Χιπ Χοπ

«Έτοιμος για τα εδάφη μου

Είμαι καλά μόνο όταν είναι και η Αλβανία

Είμαι από το Κόσσοβο, τη Λουγκίνα και το Μαυροβούνιο

από την Ιλλυρία , τη Τσαμουριά

Είμαι από τα εδάφη μου που δεν έχουν σύνορα

Είμαι από εκεί που πετά ο αετός»

Σχηματίζουν τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους και τραγουδούν για τη  "Μεγάλη Αλβανία". Τσαμουριά και Θεσπρωτία, δυο λέξεις που δε λείπουν από τα προπαγανδιστικά τους τραγούδια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο αλυτρωτισμός στην Αλβανία θυμίζει οδοστρωτήρα, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ισοπεδώνεται η ιστορία.

«Nα το μάθει ο κόσμος όλος

ότι αυτή η Αλβανία

δεν μπορεί να ζήσει πια χωριστά

Ενωμένοι εγώ κι εσύ

ή σήμερα ή ποτέ»

Δεν είναι όμως μόνο τα τραγούδια. Δεκάδες Αλβανοί κρατώντας αλυτρωτικές σημαίες, όπως αυτή της "Μεγάλης Αλβανίας" ,του UCK και με πλακάτ που γράφουν "Πουλάτε τη θάλασσα και την Τσαμουριά», συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή στα Τίρανα για να διαμαρτυρηθούν όπως υποστηρίζουν για τις περιουσίες τους που πωλούνται στην Ελλάδα με αφορμή τη συμφωνία ΕΛΛΑΔΑΣ  - ΑΛΒΑΝΙΑΣ για τα χωρικά ύδατα.

«Ήρθα από την Αυλώνα για να διαδηλώσω από τα εδάφη της Τσαμουριάς και να μην πάρει κανείς ούτε χιλιοστό από τις περιουσίες των προγόνων μας» λέει Αλβανός διαδηλωτής.

Στα αλβανικά βιβλία οι μαθητές διδάσκονται  για τους δολοφόνους Έλληνες που εκτέλεσαν τους ήρωες τσάμηδες. Μόνο που η ιστορία έχει διαφορετικά ντοκουμέντα.

«Είναι αδιανόητο για την ηγεσία της Αλβανίας, αυτή τη στιγμή, να θέτει θέμα Τσαμουριάς. Πέραν του ότι το ζήτημα αυτό είναι ανύπαρκτο, καλύτερα να μη θυμίζει η Αλβανία, τι σημαίνει η ιστορία των επονομαζόμενων Τσάμηδων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας και στην Ελλάδα» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το έγγραφο που βλέπετε είναι η διαταγή των Γερμανών την περίοδο της κατοχής προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις. Αναφέρει:

«Ο πρόεδρος του Εθνικού Αλβανικού Συμβουλίου της Τσαμουριάς, Μαζάρ Ντίνο, από την Παραμυθιά, είναι διοικητής του αλβανικού λόχου της Τσαμουριάς. Βρίσκεται στην υπηρεσία του Γερμανικού Στρατού. Παρακαλούνται οι υπηρεσίες να παρέχουν στο εν λόγω πρόσωπο στήριξη και αρωγή».

«Ο Φύρερ είχε υποσχεθεί στην κυβέρνηση της Αλβανίας τη "Μεγάλη Αλβανία". Άρα το τσάμικο να το δείτε σε σχέση με το πως φανταζόταν ο Χίτλερ την μεταπολεμική κατάσταση. Στόχο είχαν την εθνοκάθαρση των χριστιανών στη Θεσπρωτία. Έγιναν καταστροφές, γενοκτονία και κακοποιήσεις γυναικών, πράξεις που οργάνωναν οι ένοπλοι ναζί Τσαμήδες» εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Γκότοβος.

Αυτή είναι η πρώτη διαταγή  που έδωσαν οι ναζί στους Τσάμηδες για την εκτέλεση αμάχων στην Παραμυθιά.

Δείτε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Ρίστα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ