Το STAR στα Σκόπια: Aρχαιοελληνικά αγάλματα πάνω από 20 μέτρα ύψος, το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος και η φτώχεια

Μια πόλη έντονων αντιθέσεων

Με τις διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων να βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ειρήνη Ζαρκαδούλα βρέθηκε εκεί με την κάμερα του STAR και κατέγραψε τις αντιφάσεις της γειτονικής χώρας.

Μόλις ενάμιση χρόνο μετά την πτώση του Γκρούεφσκι, τα σημάδια της διακυβέρνησής του είναι εμφανή σε κάθε γωνιά της πόλης. Στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων δεσπόζει ένα τεράστιο άγαλμα, 23 μέτρων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σίγουρα όχι καλαίσθητο. Κατασκευάστηκε το 2011 επί Γκρούεφσκι και στοίχησε 9, 4 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός είχε βάλει σκοπό να πείσει τους πάντες για το μεγαλείο της χώρας του. Αρχαιοελληνικά αγάλματα, τριήρεις και αψίδες δεσπόζουν σε όλη την πόλη. Ένα σκηνικό ξεχασμένο στο χρόνο, ένα σκηνικό μιας άλλης εποχής.

«Βρίσκεστε σε μια πόλη που την αποκαλώ Legoland. Eίναι προϊόν μιας τρελής πολιτικής», λέει στο Star ο Nano Pazin, πρώην πρέσβης FYROM NATO.

Όχι πολύ μακριά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην άλλη πλευρά της γέφυρας, βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου. Έχει 15 μέτρα ύψος και φυσικά κατασκευάστηκε και αυτό επί πρωθυπουργίας Γκρούεφσκι.

Ο Μέγας Αλέξανδρος όμως δεν είναι ένας στα Σκόπια. Το 2016 ο Γκρούεφσκι είχε μετονομάσει το αεροδρόμιο Πέτροβιτς σε αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος.

Η νέα κυβέρνηση Ζάεφ λέει πως θα μετονομάσει ξανά το αεροδρόμιο σε Γκλικόροφ ή Μητέρα Τερέζα. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από κενά σύμβολα εθνικισμού».

Φεύγοντας από το αεροδρόμιο και πηγαίνοντας προς το κέντρο των Σκοπίων, η εικόνα αλλάζει. Εδώ δεν υπάρχουν μεγαλοπρεπή αγάλματα, ούτε καινούρια κτίρια, αντίθετα υπάρχουν χαμόσπιτα και υπάρχει κόσμος που ζει με σύνταξη 120 ευρώ το μήνα.

Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Σκοπίων που καθιστά ως επίσημη γλώσσα της χώρας και την αλβανική, ξεκίνησε το ξήλωμα των πινακίδων που ήταν γραμμένες μόνο στα σλαβικά.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top