Παγκόσμιος συναγερμός: Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί έως το 2050

H κλιματική αλλαγή καταστρέφει τα κακαόδεντρα

Πώς θα αντιδρούσατε αν μια μέρα ξαφνικά ακούγατε ότι η σοκολάτα έχει εξαφανιστεί από τη Γη;

Ένα άρθρο από τον Erin Brodwin στο Business Insider δημοσιεύθηκε με τον πηχιαίο τίτλο: «Η σοκολάτα οδεύει προς την εξαφάνισή της σε 40 χρόνια». Είναι γεγονός ότι τα κακαόδεντρα, που είναι η φυσική πηγή σοκολάτας ( ή αλλιώς, της ευτυχίας), μπορεί να εξαφανιστούν έως το 2050.

«Τι σατανική πλάκα είναι αυτή;» θα πείτε. Πρόκειται για κακόγουστο αστείο, ή είναι αλήθεια;

Λοιπόν, είναι αλήθεια ότι τα κακαόδεντρα είναι θύματα κάποιων μυκήτων που τα κάνουν να αρρωσταίνουν, αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Η τελευταία μπορεί να αυξήσει την στάθμη της θάλασσας, να κάνει καταστροφικότερες τις πυρκαγιές, να απειλήσει με εξαφάνιση πολλά είδη ζώων, και τέλος, να εξαφανίσει τη σοκολάτα.

Πιο αναλυτικά, η ζημιά στα κακαόδεντρα από τους μύκητες δεν είναι κάτι νέο. Το 2010, Michael Moyer έγραψε στη Scientific American για το πώς η εξάπλωση μυκήτων έχουν καταστρέψει τα κακαόδεντρα  στην Κεντρική Αμερική, το αυθεντικό φυσικό τους περιβάλλον.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι αυτές οι αρρώστιες από τους μύκητες μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του κόσμου και να καταστρέψουν  με παρόμοιο τρόπο το λατρευτό δέντρο που παράγει τη σοκολάτα.

Εκτός όμως από τους μύκητες, η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που απειλεί εξίσου τα καακόδεντρα. Το πρόβλημα είναι ότι τα συγκεκριμένα δέντρα είναι αρκετά ευαίσθητα και μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε  ακτίνα περίπου 20 μοιρών βόρεια και νότια του Ισημερινού - και ευδοκιμούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες όπως υψηλή υγρασία και άφθονη βροχή.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) ανακοίνωσε ότι αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στο πλανήτη σε 30 χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί τα κακαόδεντρα από τον καρπό των οποίων παράγεται η σοκολάτα, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει και αφαιρεί περισσότερο νερό από το έδαφος και τα φυτά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απίθανο οι βροχοπτώσεις να αυξηθούν αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν την απώλεια υγρασίας.

Τα κακαόδεντρα χρειάζονται υψηλή υγρασία και άφθονη βροχή για να αναπτυχθούν και μάλιστα χρειάζονται πολύ χρόνο για να το κάνουν. Τα τελευταία χρόνια στις περιοχές που καλλιεργούνται τα κακαόδεντρα υπάρχουν περίοδοι ξηρασίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων κακαόδεντρων.

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail

Φωτό: Daily Mail

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top