Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του εγκλήματος - Οργιάζουν οι κλοπές αυτοκινήτων με ηλεκτρονικές κλειδαριές

Μόνο το 2016 κλάπηκαν 85.688 οχήματα στη Μεγάλη Βρετανία

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα οι κλοπές αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί την τελευταία τριετία κατά 30%. Ο βασικός λόγος γι αυτό είναι τα κενά ασφαλείας στις ηλεκτρονικές κλειδαριές.

Οι κακοποιοί που βλέπετε επί το έργον δεν είναι απλοί κλέφτες αυτοκινήτων. Είναι μανούλες στα ηλεκτρονικά και χρησιμοποιούν την σύγχρονη τεχνολογία για να διευρύνουν το πεδίο της εγκληματικής δράσης τους.

Ο κύριος Ζήσιμος Κοντός, Πρόεδρος συνδέσμου αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Κλειθροποιών, εξηγεί στο Star:

«Το αμάξι έχει μια θύρα που συνδέουμε πάνω να πάρουμε στοιχεία από το αμάξι για να δούμε που έχει βλάβη, αλλά από εκεί ταυτόχρονα μπορούμε να προγραμματίσουμε και κάποιο καινούριο κλειδί. Να πούμε στο αυτοκίνητο να ξεκινήσει, να πάρει μπροστά χωρίς να έχουμε εμείς τα κλειδιά, να έχουμε ένα ειδικό λογισμικό και να το βάλουμε πάνω στο αμάξι και να του πούμε ότι εμείς είμαστε ο ιδιοκτήτης, μπορείς να ξεκινήσεις».

«Παλιά που υπήρχανε κλειδαριές ήταν πιο δύσκολο να πάρει κάποιος ένα αμάξι».

Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις «χιονοστιβάδας» στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι κλοπές αυτοκινήτων σημείωσαν τα τελευταία χρόνια αύξηση της τάξης του 30%. Χαρακτηριστικά, το 2016 κλάπηκαν 85.688 οχήματα, έναντι 66.000 περίπου που είχαν κάνει φτερά το 2013.

Ο κύριος Marc Godfrei, εκπρόσωπος ασφαλιστικής εταιρείας λέει χαρακτηριστικά στο Star:

«Πρέπει οι κατασκευαστές αυτοκινήτων να πάνε την ασφάλεια των οχημάτων στο επόμενο επίπεδο, εισάγοντας νέες τεχνολογίες σαν κι εκείνες που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα όπως αναγνώριση προσώπου και δακτυλικού αποτυπώματος».

Η επιδημία των κλοπών στην Αγγλία έχει επηρεάσει προς τα πάνω τις τιμές των ασφαλίστρων, ενώ και στην Ελλάδα οι κλέφτες με τεχνολογικές γνώσεις αυξάνονται διαρκώς.

Δυστυχώς η τεχνολογική πρόοδος δεν είναι πάντοτε για καλό.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.