Tα re-Tweets του Τrump άναψαν φωτιές στις σχέσεις με τη Βρετανία - Φραστικά πυρά κατά της Theresa May

Διπλωματική αντιπαράθεση με τη Βρετανία

Μια σπάνια περίοδο κρίσης περνούν οι σχέσεις της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά την «γκάφα» του Donald Trump να κάνει retweet αντιμουσουλανικά βίντεο τα οποία πόσταρε ηγέτης της ακροδεξιάς βρετανικής οργάνωσης Britain First.

Ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Theresa May, χαρακτήρισε λάθος αυτή την κίνηση του Αμερικανού Προέδρου. Όμως, η Downing Street, απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης να ανακληθεί η πρόσκληση στον Trump για κρατική επίσκεψη στη Βρετανία.

«Το Britain First επιδιώκει να διχάσει τις κοινότητες χρησιμοποιώντας ρητορική γεμάτη μίσος που διασπείρει ψέματα και προκαλεί εντάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά o εκπρόσωπος της Βρετανής Πρωθυπουργού προσθέτοντας: «Ήταν λάθος που το έκανε αυτό ο πρόεδρος Trump».

«Η Βρετανία έχει μια περήφανη ιστορία ως ανοικτή και ανεκτική κοινωνία και η ρητορική του μίσους δεν έχει θέση εδώ», επεσήμανε μέσω του Twitter και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.


Φυσικά ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε μέσω Twitter στον εκπρόσωπο της May: «Τheresa @theresamay, μην επικεντρώνεσαι σε μένα, επικεντρώσου στην καταστροφική Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς τα πάμε μια χαρά»

Πάντως, το όνομα χρήστη του Twitter που πληκτρολόγησε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι αυτό της πρωθυπουργού της Βρετανίας.



Τα επίμαχα βίντεο που έκανε retweet o Donald Trump

Τα τρία βίντεο είχε αναρτήσει πρώτα η Jayda Fransen, αντιπρόεδρος της Britain First και είχαν τίτλους, «Ένας μουσουλμάνος καταστρέφει ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας» και «Ένα πλήθος ισλαμιστών σπρώχνει έναν έφηβο από μια σκεπή και τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου».

Το τελευταίο βίντεο είχε γυριστεί το 2013 στην Αίγυπτο στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τότε στρατάρχη και είχε χρησιμοποιηθεί στη δίκη ενός άνδρα που είχε συμμετάσχει στις ταραχές. 

Παρουσιάζεται χωρίς συγκείμενο, όπως και τα άλλα δύο, με προφανή σκοπό να παρουσιάσει όλους τους μουσουλμάνους και το Iσλάμ ως επικίνδυνα.

Ο Τrump αναμετέδωσε τα βίντεο αυτά μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, τον οποίο παρακολουθούν 44 εκατομμύρια άνθρωποι, νωρίς χθες το πρωί, μεταξύ 06:35 και 06:45 (τοπική ώρα), χωρίς κανένα σχόλιο.

Το Britain First,  ιδρύθηκε το 2011 από πρώην μέλη του Εθνικού Κόμματος Βρετανίας (BNP). Δεν έχει κερδίσει ποτέ καμία εκλογική διαδικασία και δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των μελών του. Στοχοθετεί κυρίως τους μουσουλμάνους, οργανώνοντας πικετοφορίες έξω από τεμένη, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούν σταυρούς.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στο κίνημα αυτό μετέχουν καμιά δεκαριά ακτιβιστές. Οι συγκεντρώσεις του δεν συγκεντρώνουν πάνω από 100 ανθρώπους.
 

ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ: AP