Πέθανε ο Κροάτης στρατιωτικός που ήπιε δηλητήριο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Την ώρα που ο δικαστής ανακοίνωνε την 20ετή του κάθειρξη - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:57

Πέθανε ο Σλόμπονταν Πράλγιακ, που ήπιε δηλητήριο όταν άκουσε την ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, που επικύρωνε την καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ – ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Ο Κροατοβόσνιος Πράλιακ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του πολέμου στρατηγός με την πλευρά των Κροατοβόσνιων, την ώρα που ο δικαστής ανακοίνωνε πως την 20ετή του κάθειρξη, σηκώθηκε όρθιος και με απόλυτη ψυχραιμία ήπιε δηλητήριο από ένα μικρό μπουκαλάκι, φωνάζοντας:

«Δεν είμαι εγκληματίας πολέμου!»

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κανείς δε γνωρίζει πώς το δηλητήριο έφτασε στα χέρια του 72χρονου Σλόμπονταν Πράλιακ.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε αμέσως να πέσουν οι κουρτίνες στα τζάμια της αίθουσας και να κληθεί αμέσως ασθενοφόρο.

Να σημειώσουμε, ότι ο Κροατοβόσνιος στρατιωτικός Σλόμπονταν Πράλιακ,  δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πρόκειται για έναν από τους έξι πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των Κροατοβόσνιων οι οποίοι έχουν οδηγηθεί ενώπιον του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Ο Πράλιακ είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλακή το 2013 για εγκλήματα κατά Βόσνιων Μουσουλμάνων στο ανατολικό Μόσταρ, στην Ερζεγοβίνη.

Ακούγοντας τον δικαστή να ανακοινώνει ότι η ποινή διατηρείται, ο Πράλιακ αναφώνησε: «Ήπια δηλητήριο».

Οι εφέσεις των έξι Κροατοβόσνιων ηγετών είναι οι τελευταίες τις οποίες θα εξετάσει το ειδικό διεθνές δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.