Προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία στην Μέι δίνουν τα exit polls

Βουτιά της βρετανικής λίρας με το κλείσιμο της κάλπης-Πρώτη ανάρτηση: 09-06-2017 00:08

Προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία στην Μέι δίνουν τα exit polls

Προβάδισμα των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέσα Μέι δίνουν τα πρώτα exit poll των βρετανικών εκλογών.

Το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει 314 έδρες στο 650-μελές κοινοβούλιο και κατά συνέπεια δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μεταδόθηκε από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Οι Τόρις κατείχαν στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, 330 έδρες. 

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν συγκεντρώνουν 266 έδρες ενισχύοντας την κοινοβουλευτική τους δύναμη κατά 32 έδρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ipsos/MORI.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll, αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξασφαλίζει 14 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα το exit poll. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα όπως μεταδίδει το BBC. «Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC. «Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν προκήρυξε εκλογές η Τερέζα Μέι, το κόμμα της είχε δημοσκοπικό προβάδισμα άνω των 20 μονάδων, ποσοστό που πλέον μοιάζει αδύνατο να διατηρήσει.

Βουτιά της βρετανικής λίρας με το κλείσιμο της κάλπης

Απότομη πτώση σημείωσε η στερλίνα με τη δημοσιοποίηση του πρώτου exit poll των βρετανικών βουλευτικών εκλογών, βάσει του οποίου το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι κερδίζει, χωρίς ωστόσο να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε από τα 1,295 στα 1,274 δολάρια στις 00.40 ώρα Ελλάδας, ενώ έπεσε ακόμη και στα 1,222, στις 00.05 ώρα Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top