ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ TIMES: Το Facebook προωθεί τη δράση των ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ!

Το πείραμα που έκανε δημοσιογράφος

Αποκαλυπτική έρευνα της βρετανικής εφημερίδας “Times” δημοσιεύτηκε σήμερα, Μ. Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, δεν κατάφερε να απομακρύνει δεκάδες αναρτήσεις παιδικής πορνογραφίας και εξτρεμιστών, ακόμα και μετά από ενημέρωση των συντονιστών του.

Ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας δημιούργησε, τον προηγούμενο μήνα, ένα πλαστό προφίλ, για να εντοπίσει εικόνες και βίντεο που εκθειάζουν το Ισλαμικό Κράτος και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις (στο Λονδίνο, την Αγ. Πετρούπολη, την Αίγυπτο κτλ), όπως και απροκάλυπτες εικόνες παιδικής πορνογραφίας. Αφού τις εντόπισε, ζήτησε την απομάκρυνσή τους από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συντονιστές απομάκρυναν, μεν, κάποιες από τις εικόνες, άφησαν, όμως, αναρτήσεις υπέρ του ISIS και των επιθέσεων, όπως και δημοσιεύσεις εξτρεμιστών που ζητούν κι άλλες τέτοιου είδους επιθέσεις.

Η εταιρεία έλαβε πραγματικά δράση, μόνο όταν ο δημοσιογράφος αποκάλυψε την ταυτότητά του.

Βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, η μη απομάκρυνση περιεχομένου, ειδικά μετά την ενημέρωση των υπεύθυνων, μπορεί να οδηγήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης στο Facebook για προώθηση δημοσίευσης και διανομής βίαιου περιεχομένου.

Εκπρόσωπος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης τόνισε ότι οι εικόνες απομακρύνθηκαν, ενώ παραδέχτηκε ότι «παραβιάζουν τις πολιτικές μας και δεν έχουν θέση στο Facebook».

Ο δε αντιπρόεδρος επιχειρήσεων του Facebook, Τζάστιν Οσόφσκι, υπογράμμισε ότι  «λυπούμαστε που συνέβη. Είναι σαφές πως μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να ανταποκριθούμε στα υψηλά κριτήρια που δικαίως αναμένει ο κόσμος από το Facebook».

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, από την πλευρά του, κάλεσε τους πολίτες να απευθυνθούν στις αρχές αν εντοπίσουν εξτρεμιστικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα, αρνήθηκε, όμως, να απαντήσει αν όντως το Facebook απέτυχε να αναλάβει δράση, όταν κλήθηκε.

 «Όπου το υλικό παραβιάζει τους τρομοκρατικούς νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μονάδα Αναφοράς στο Διαδίκτυο Κατά της Τρομοκρατίας (CTIRU) θα επιδιώκει, όπου είναι δυνατό, την απομάκρυνση του περιεχομένου συνεργαζόμενη με την εταιρία που το “φιλοξενεί” στο διαδίκτυο», δήλωσε συγκεκριμένα.