Με το «Τσεκούρι του ΠΟΛΕΜΟΥ» έπληξε το καθεστώς Άσαντ στη Συρία ο Τραμπ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το υπερόπλο

Από την  Καταιγίδα της Ερήμου το 1991, οι Αμερικανοί κάθε φορά που ξεκινούν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, χρησιμοποιούν ως όπλο αιχμής τους πυραύλους τόμαχοκ.

Έχει  χαρακτηριστεί ως «βασιλιάς των επιθέσεων», καθώς οι Αμερικανοί σε κάθε τους επιχείρηση είναι το πρώτο όπλο που χρησιμοποιούν τα τελευταία 25 χρόνια. Το "τσεκούρι", αυτό σημαίνει τόμαχοκ στην γλώσσα των ινδιάνων,  είναι ένας  υποηχητικός τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος χαμηλού υψόμετρου που μπορεί να πλήξει στόχο  κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Οι ΗΠΑ έχουν στο οπλοστάσιο τους περισσότερους από 8.000 τέτοιους πυραύλους οι οποίοι μπορούν να φέρουν και γόμωση με πυρηνικά. Με κόστος που αγγίζει το 1.4 εκ δολάρια, κάθε βολή γίνεται  με χειρουργική ακρίβεια. Το υπερσύγχρονο σύστημα GPS που διαθέτει και το κομπιούτερ του, που διαβάζει την επιφάνεια του εδάφους, αυξομειώνουν το ύψος του πάνω από βουνά και πεδιάδες και το κρατάνε πάντα χαμηλά από την επιφάνεια. Αυτό τον καθιστά αόρατο από τα εχθρικά ραντάρ και την εχθρική αεράμυνα. Ο πύραυλος που  κατασκεύασαν οι Αμερικανοί για να απαντήσουν στους Ρώσους.

«Οι Ρώσοι ναι, έχουν πυραύλους calibre αντίστοιχους των τόμαχοκ, οι ρώσοι χρησιμοποιούν μικρέ κορβέτες, και έχουν χρησιμοποιήσει από την Κασπία για να χτυπήσουν τον Ισις στην Συρία, αντίστοιχους με τους τόμαχοκ», δήλωσε ο Κ. Γρίβας, καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Το  μήκος μαζί με τον προωθητή φτάνει τα 6,25 μέτρα.  Ζυγίζει σχεδόν ενάμιση τόνο, ενώ  έχει   άνοιγμα των φτερών  2,67 μέτρα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η  Ακτίνα δράσης: Σε στόχους  ξηράς με  συμβατική κεφαλή ξεπερνά 1.104 χλμ και η  ταχύτητα είναι ίδια με αυτή ενός Boeing αγγίζοντας τα  880 χλμ/ώρα.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ  TOMAHAWK 

Μήκος: 5,56 μέτρα. Μαζί με τον προωθητή 6,25 μέτρα.

Βάρος: με τον προωθητή 1.440 κιλά.

Άνοιγμα φτερών: 2,67 μέτρα

Ακτίνα δράσης: Στόχοι ξηράς, συμβατική κεφαλή 1.104 χλμ.

Ταχύτητα: 880 χλμ/ώρα

Οι στόχοι αυτοί είναι συνήθως εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων, εγκαταστάσεις Διοίκησης, Ελέγχου και Επικοινωνιών (οι γνωστοί C3 στόχοι) και αεροδρόμια, όπως έκαναν στην Συρία. Συνολικά οι Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει  σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μαζί με τους 59  προχθεσινούς στην Συρία 1290 πυραύλους τόμαχοκ.