ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ τα στοιχεία της UNICEF για τη θέση της γυναίκας σήμερα

Απάνθρωπες πρακτικές και βία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες παγκοσμίως

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, Τετάρτη, η UNICEF τονίζει ότι τα κορίτσια καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια για να πάνε σχολείο, κοντινά τους πρόσωπα τα κακοποιούν κι εκδηλώνουν βία προς το μέρος τους, βιώνουν απάνθρωπες πρακτικές, όπως ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και γάμους σε παιδική ηλικία και πολλές, ακόμα, παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Η UNICEF αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αν δεν προσεγγίσουμε όλα τα κορίτσια και, κυρίως, εκείνα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Τα παραδείγματα που παραθέτει η ένωση είναι τα εξής:

- Δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για καλή υγεία και ευημερία για όλους, όταν τα κορίτσια στην εφηβεία, που σήμερα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις δύο στις τρεις νέες μολύνσεις HIV στην ηλικιακή ομάδα τους, δεν προσεγγιστούν με επιλογές για πρόληψη και θεραπεία.

- Ο στόχος για ποιοτική εκπαίδευση για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, δεν θα επιτευχθεί αν τα κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση σε ορισμένες χώρες.

- Όσο συνεχίζεται ο γάμος κοριτσιών σε παιδική ηλικία και η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων με τον ίδιο ρυθμό εξάπλωσης σε μια σειρά χωρών, τότε ο στόχος για την ισότητα των φύλων και τον τερματισμό κάθε μορφής διάκρισης εις βάρος των κοριτσιών και των γυναικών δεν μπορεί να επιτευχθεί.

- Αν εξακολουθήσουν να επικρατούν διακρίσεις λόγω φύλου και κοινωνικές νόρμες που τοποθετούν τα κορίτσια σε χαμηλότερη κοινωνική θέση σε πολλά μέρη του κόσμου, ο στόχος για την προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών δεν μπορεί να επιτευχθεί. Τα κορίτσια μένουν ευάλωτα στην εκμετάλλευση και τη βία, ακόμα και μέσα στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Σήμερα, εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται, συνολικά, 32 εκατομμύρια κορίτσια, ενώ 29 εκατομμύρια βρίσκονται εκτός του χαμηλότερου επιπέδου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμα κι αν έχουν επιτύχει την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών, λιγότερες από τις μισές χώρες έχουν επιτύχει αντίστοιχη ισότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η «πηγή» των μεγαλύτερων ανισοτήτων μεταξύ των φύλων εντοπίζεται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, καθώς εγγράφονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόνο 79 κορίτσια για κάθε 100 αγόρια.

Επιπλέον στοιχεία που σοκάρουν είναι τα εξής:

- Στα τρία τέταρτα των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με διαθέσιμα στοιχεία, πάνω από μία στις πέντε έφηβες έχουν βιώσει τη βία από το σύντροφό τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
- Η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ εφήβων κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η αυτοκτονία, με τα υψηλότερα ποσοστά στη Νοτιοανατολική Ασία.
- Σχεδόν οι μισές (47%) γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας όλων των ηλικιών παγκοσμίως σκοτώνονται από μέλη της οικογένειάς τους ή συντρόφους τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 6%.
- Στις χώρες όπου εξακολουθεί να ασκείται αυτή η πρακτική, περίπου ένα στα τρία κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών σήμερα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό/αποκοπή των γεννητικών τους οργάνων. Συνολικά, περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ζουν ήδη με τις βλάβες που προκαλεί αυτή η πρακτική.
- Στην περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τον ιό HIV, την υποσαχάρια Αφρική, τρεις στις τέσσερις νέες μολύνσεις μεταξύ εφήβων ηλικίας 15-19 ετών αφορούν τα κορίτσια.
- Σχεδόν 750 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν σήμερα, παντρεύτηκαν πριν τα 18α γενέθλιά τους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και υπήρξε κάποια μείωση στους γάμους σε παιδική ηλικία παγκοσμίως, η πρόοδος δεν υπήρξε δίκαιη, καθώς υψηλά ποσοστά εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των φτωχότερων και οι μειώσεις έχουν περιοριστεί μεταξύ των πλουσιότερων.
- Σε χώρες λιγότερο αναπτυγμένες, πάνω από μία στις τέσσερις νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών –περίπου, δηλαδή, 12 εκατομμύρια γυναίκες- γέννησαν πριν τα 18 τους χρόνια. Παρόμοια ποσοστά παρατηρούνται στην υποσαχάρια Αφρική.

Η UNICEF, τέλος, επισημαίνει ότι η πρόοδος θα απαιτήσει αυξημένες επενδύσεις για τα κορίτσια, τόσο από τις οικογένειες και τις κοινότητες όσο από τους ιδιώτες, τις εθνικές κυβερνήσεις, τους διεθνείς δωρητές και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς.