NYT:Στρατιωτική ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ στο Αιγαίο αν η Ελλάδα πει ξανά ΟΧΙ στην Τουρκία για τους 8

Καμπανάκι κινδύνου σήμανε η αμερικανική εφημερίδα

Για στρατιωτική κλιμάκωση στο Αιγαίο και όξυνση της στάσης της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα απορρίψει και πάλι το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών προειδοποιούν οι New York Times.

Όπως αναφέρουν, «η αναζωπύρωση της διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα Ίμια, αποτελεί κίνδυνο να επιδεινωθούν οι διπλωματικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών».

Αμερικανός αναλυτής μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα, εκτιμά ότι αν απορριφθεί και το δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 που αναμένεται να καταθέσει η Τουρκία, τότε η Άγκυρα θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση με την Ελλάδα, τόσο στο πεδίο του Κυπριακού και του προσφυγικού, όσο και στο Αιγαίο.

«Αν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα, τότε ο Ερντογάν θα κλιμακώσει την ένταση περισσότερο και αυτό θα συμπεριλάβει τις συζητήσεις για το Κυπριακό, τη συμφωνία για το προσφυγικό και μία στρατιωτική κλιμάκωση στο Αιγαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόνερ Καγκαπτέι, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute.

Το δημοσίευμα των New York Times κάνει επίσης αναφορά στη χθεσινή πτήση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ίμια, χαρακτηρίζοντάς την «μια αιχμηρή απάντηση» στο show που έδωσε την περασμένη Κυριακή ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπογραμμίζει πως «η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι η πλέον δημόσια αντιπαράθεση για τα Ίμια από το 1996».

Αμερικανοί αναλυτές αναφέρουν ακόμα στην εφημερίδα ότι οι πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις ήταν μια απάντηση στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, ενώ εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος αυτή η διένεξη να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Πάντως, ο Σινάν Ουλγκέν, εκπρόσωπος του think tank Carnegie Europe, τόνισε στους New York Times πως δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια στρατιωτική σύγκρουση, όμως επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν άλλες συνέπειες, αφού όπως είπε «η διένεξη αυτή έρχεται σε μια πολύ ακατάλληλη και άκαιρη στιγμή για τις κυπριακές διαπραγματεύσεις».

Η εφημερίδα επικοινώνησε επίσης και με εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συνδέσει την κλιμάκωση της έντασης για τα Ίμια με την απόφαση του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

«Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Είπαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε.